Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan

Erdogan amenință că va invada Siria: „Îi vom face să plătească pe cei care ne creează probleme”

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 21 noiembrie 2022

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a vorbit luni despre posibilitatea lansării unei „operaţiuni terestre" în Siria, la o zi după o serie de raiduri aeriene asupra unor poziţii kurde în Siria şi Irak şi după mai multe tiruri de rachetă asupra teritoriului Turciei dinspre teritoriul sirian, informează AFP.

„Nu se pune problema ca această operaţiune să fie limitată la o operaţiune aeriană", le-a spus şeful statului jurnaliştilor turci care l-au însoţit în zborul de întoarcere din Qatar, acolo unde a asistat la deschiderea Campionatului Mondial de Fotbal, relatează Agerpres.

Seria de raiduri aeriene, care a făcut circa 30 de morţi duminică în Siria, a fost declanşată ca represalii la atentatul în care au murit şase persoane la 13 noiembrie la Istanbul, atribuit de Ankara „teroriştilor" kurzi. 

Unităţi competente, Ministerul Apărării şi Statul Major vor decide împreună puterea care trebuie folosită de forţele noastre terestre", a spus preşedintele, precizând că sunt în desfăşurare „consultări". 

Am atras deja atenţia: îi vom face să plătească pe cei care ne creează probleme pe teritoriul nostru", a reafirmat el.

 Duminică seară şi luni dimineaţă, tiruri cu rachete dinspre Siria au lovit frontiera şi teritoriul Turciei, făcând în total trei morţi şi aproape 15 răniţi. 

În ceea ce priveşte operaţiunea „Claw Sword” lansată duminică împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţilor de Apărare a Poporului (YPG), „ea a implicat 70 de avioane şi drone", a detaliat preşedintele. 

Ele au pătruns 140 de km în nordul Irakului şi 20 de km în nordul Siriei", a precizat el.