Epava unui crucișător nazist, descoperită după 80 de ani | VIDEO jpeg

Epava unui crucișător nazist, descoperită după 80 de ani | VIDEO

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 14 septembrie 2020

Un crucișător nazist scufundat în 1940 în largul Norvegiei a fost găsit din întâmplare la o adâncime de aproape 500 de metri cu ocazia inspectării unui cablu electric subacvatic, a anunțat compania norvegiană Statnett. 

În urmă cu trei ani, mai multe sonare au detectat o epavă neidentificată în proximitatea unui cablu de înaltă tensiune care leagă Norvegia de Danemarca, însă Statnett nu a avut timp să facă în acea perioadă mai multe cercetări, au precizat reprezentanții companiei.

În iunie 2020, în timpul unei inspecții de rutină, după o furtună, un submersibil telecomandat a descoperit, la o distanță de circa 50 de metri de acel cablu, „o epavă imensă, care fusese torpilată”, a precizat un comunicat al companiei Statnett.

Muzeul Maritim al Norvegiei a confirmat apoi că nu mai exista niciun dubiu: epava aparținea într-adevăr crucișătorului Karlsruhe, care nu fusese niciodată localizată după dispariția sa din urmă cu 80 de ani.

Construit în orașul Kiel din nordul Germaniei, crucișătorul Karlsruhe a fost lansat la apă în 1927. Cu o lungime de 174 de metri, vasul german Karlsruhe a participat la invadarea Norvegiei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Pe 9 august 1940, după ce a debarcat trupe naziste pe țărmul Norvegiei, crucișătorul a fost avariat de artileria norvegiană și apoi lovit de o torpilă lansată de un submarin britanic. Crucișătorul Karlsruhe a fost în cele din urmă distrus de un submarin german în timp ce se scufunda în largul portului Kristiansand, aflat în extremitatea sudică a Norvegiei.

The wreckage of a German warship, the Karlsruhe, has been discovered off the coast of Norway, eight decades after it was sunk in a World War Two battle https://t.co/hyVoVj7d7S pic.twitter.com/M1iSfD9oUn

— Reuters (@Reuters)