Emmanuel Macron, cel mai tânăr preşedinte din istoria Franţei jpeg

Emmanuel Macron, cel mai tânăr preşedinte din istoria Franţei

📁 Istorie recentă
Autor: Adevarul.ro
🗓️ 8 mai 2017

Centristul Emmanuel Macron, în vârstă de numai 39 de ani, a câştigat cel de-al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor în care s-a confruntat cu Marine Le Pen, candidata extremei-drepte.

Candidatul proeuropean de centru Emmanuel Macron s-a impus în turul decisiv al alegerilor prezidenţialelor din Franţa cu un scor de 65,5%, după cum arată sondajul la ieşirea de la urne publicat de Kantar Sofres-Onepoint, respectiv 65,1%, potrivit unui exit-poll realizat de Ipsos-Sopra Steria, în timp ce rivala sa, eurosceptica Marine Le Pen, candidata Frontului Naţional (extremă-dreapta), a obţinut 34,5% din sufragii, potrivit Kantar, respectiv 34,9%, conform Ipsos.  

Votul în favoarea lui Macron reprezintă o gură de aer proaspăt pentru Europa, având în vedere discursul lui Marine Le Pen în favoarea renegocierii poziţiei Franţei în Uniunea Europeană şi a unui referendum privind apartenenţa ţării la blocul comunitar.   

Fost ministru al Economiei, Emmanuel Macron, născut pe data de 21 decembrie 1977, se prezintă ca un politician ieşit din tipare şi susţine că împărţirea între stânga şi dreapta care a dominat vreme îndelungată politica franceză este depăşită.  

Politica sa centristă l-a ajutat, într-o oarecare măsură, să obţină sprijin atât din partea celor de stânga, cât şi din partea celor de dreapta în bătălia sa cu Marine Le Pen, care nu a ezitat să-l acuze că este un candidat al înaltelor cercuri financiare şi „al sistemului“, notează DPA.  

Însă Macron, care a urmat Institutul de Studii Politice din Paris, a studiat filosofia la prestigioasa Universitate Paris-Nanterre, iar apoi administraţia publică la celebra Şcoală Naţională de Administraţie a Franţei (ENA), nu a fost ales niciodată până acum într-o funcţie publică.  

A lucrat ca inspector la Ministerul Economiei în perioada 2004-2008, după care şi-a petrecut patru ani la banca Rothschild. În 2012 s-a alăturat echipei preşedintelui socialist François Hollande, dar francezilor le-a devenit ceva mai cunoscut abia în 2012, când a fost numit ministru al Economiei, un portofoliu pe care l-a ocupat până în 2016 şi la care a renunţat din proprie iniţiativă.    Tot în 2016, Macron şi-a lansat propria mişcare politică - En Marche!. Nu a trecut mult şi a anunţat că intră în cursa pentru fotoliul prezidenţial.   

Având în vedere această succesiune de evenimente, unii observatori l-au acuzat că a făcut un joc dublu când a demisionat din executivul socialist fără să-i spună lui Hollande care sunt intenţiile sale. Alţii au afirmat însă că ar fi tocmai omului preşedintelui socialist încă în exerciţiu, care a ales să nu-şi depună candidatura pentru un nou mandat din cauza lipsei sale popularitate.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro