Douăzeci de ani de diplomație regală: Aniversarea «Turneului regal NATO» / FOTO jpeg

Douăzeci de ani de diplomație regală: Aniversarea «Turneului regal NATO» / FOTO

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 20 martie 2017

Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei, va găzdui, la Palatul Elisabeta, în ziua de 21 martie 2017, începând cu ora 19, o seară dedicată aniversării a douăzeci de ani de la prima vizită a Majestății Sale Regelui Mihai reprezentând România, cu susținerea Guvernului, pentru integrarea țării noastre în NATO. Alături de Principesa Moștenitoare Margareta se va afla Principele Radu. De asemenea, va fi prezentă Principesa Maria.

La ora 19 va avea loc o ceremonie în Sala Regilor, urmată de un dineu în Sufrageria Mare. Vor lua cuvântul Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta și Excelența Sa domnul Emil Constantinescu, Președintele României (1996-2000).  Au fost invitați reprezentanți ai Instituției Președintelui României, Guvernului, Armatei, Academiei Române, Corpului Diplomatic și societății civile, informează un comunicat al Biroului de Presă al MS Regelui Mihai I.

În anii președintelui Emil Constantinescu și ai Guvernului Victor Ciorbea, s-a reînnodat firul diplomației regale și al angajamentelor publice în țară, cu sprijin guvernamental, care au continuat neîntrerupt de atunci încoace.

Vineri, 21 martie 1997, Regele Mihai, însoțit de Regina Ana, de Principesa Moștenitoare Margareta și de Principele Radu au ajuns în Marea Britanie, prima țară a “Turneul regal NATO”. Regele și Regina au continuat cu alte șase vizite externe în 1997, în Belgia, Olanda, Luxemburg, Norvegia, Danemarca și Spania. Regele, având alături ambasadorul și reprezentanții Guvernului țării sale, a lăsat o imagine diferită de cea atribuită, în mod obișnuit, României.

Regele Mihai a continuat cu vizite în Statele Unite ale Americii (mai 2000 și octombrie 2000), alte șapte vizite NATO și UE (martie-septembrie 2002), în Franța (2007), precum și în alte țări occidentale. Regele Mihai a reprezentat România la Cetatea Vaticanului (1999, 2005, 2012), în Federația Rusă (2005 și 2010), în Ungaria, Slovacia, Cehia, Serbia, Spania, Suedia, Bulgaria și a vizitat românii din Ucraina (2000) și Republica Moldova (2006). De la vârsta de 75 de ani la cea de 93 de ani, Regele Mihai a cunoscut cei mai prolifici ani de activitate oficială externă din întreaga sa viață. Un formidabil exemplu de constanță, răbdare și înțelepciune.

Un rol important în primii pași ai diplomației regale de după 1989 l-a avut Regina Ana. Simțul datoriei, curajul și umorul ei au contribuit la scrierea acestei pagini din viața Familiei Regale.

Din 1997 până astăzi, Familia Regală a susținut peste 10 000 de angajamente publice în interiorul țării și a efectuat 315 de vizite oficiale în străinătate (sprijinite de Guvernul României și coordonate de Ministerul de Externe, cu concursul Ministerului Apărării Naționale). Întâlnirile au fost legate de economie, apărare, educație, credință, cooperare locală sau regională, cultură, știință, proiecte sociale, diplomație și sport.

Principesa Moștenitoare și Principele Radu au continuat împreună sau individual șirul soliilor regale externe. Palmaresul acestor două decenii arată astfel: Familia Regală s-a întâlnit de 110 ori cu șefi de stat în țările vizitate și a fost vizitată, la rândul ei, de 42 de șefi de stat străini, președinți sau suverani, veniți în țara noastră. Pe parcursul celor douăzeci de ani, România a cunoscut zece guvernări diferite.

Foto sus: Regele Mihai în Piața Universității, 28 februarie 1997

simeon stalpnicul png

Vizita Familiei Regale a României la San Francisco, octombrie 2000

simeon stalpnicul png

Vizita regală în cadrul turneului NATO în Norvegia, la Oslo, în anul 2002

simeon stalpnicul png

Regina Ana, în timpul vizitei NATO din Danemarca, la Copenhaga, în anul 2002

simeon stalpnicul png

Regele Mihai, Regina Ana, Regele Juan Carlos, Regina Sofia, Principesa Moștenitoare Margareta, Principele Radu, la Palatul Zarzuela din Madrid, în 2002

simeon stalpnicul png

Regele Mihai, Regina Ana și Ducele de Kent, la întâlnirea găzduită de Royal United Service Institution, la Londra. Vizita regală NATO din anul 2002

simeon stalpnicul png

Regele Mihai și Helene Carrere d’Encausse, în Senatul Franței (2007)