Donald Trump va vizita «la momentul potrivit» Coreea de Nord  jpeg

Donald Trump va vizita «la momentul potrivit» Coreea de Nord

📁 Istorie recentă
Autor: R.D.
🗓️ 12 iunie 2018

Preşedintele american Donald Trump a afirmat marţi, după summitul istoric din Singapore cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, că doreşte să viziteze "la momentul potrivit" capitala nord-coreeană şi să-l invite pe Kim la Washington, pentru a oficializa apropierea relaţiilor, relatează AFP şi  Agerpres.

În conferinţa de presă pe care a organizat-o după summit, Trump a ţinut să precizeze că "unele lucruri care au fost convenite nu au fost reflectate în documentul comun" semnat la întâlnire. Pe de altă parte, preşedintele american a respins sugestia unui reporter în sensul că a cedat prea mult în schimbul reuniunii cu liderul nord-coreean. 

"Nu am cedat nimic altceva decât că da, am acceptat să ne întâlnim", a afirmat Trump, explicând că a obţinut în schimb, între altele, angajamentul lui Kim Jong Un faţă de denuclearizare, eliberarea a trei deţinuţi americani de către Phenian şi o pauză de şapte luni de la testele balistice şi nucleare. 

Întrebat de dimensiunile arsenalului nuclear nord-coreean, Trump a răspuns că este "substanţial", adăugând că se aşteaptă ca procesul de denuclearizare din Coreea de Nord să "meargă foarte rapid".  Cât priveşte angajamentul nord-coreean faţă de o "denuclearizare completă" a peninsulei coreene - nu şi "verificabilă şi ireversibilă", cum cere Washingtonul -, Trump a indicat, fără a da alte detalii, că vor avea loc inspecţii şi că sancţiunile vor rămâne în vigoare cât timp se va menţine ameninţarea armelor atomice. Negocierile privind punerea în aplicare a documentului comun semnat marţi în Singapore vor începe de săptămâna viitoare, a mai consemnat AFP.