Donald Trump și regina Elisabeta a II a și participă la ceremoniile care marchează Debarcarea din Normandia  jpeg

Donald Trump și regina Elisabeta a II-a și participă la ceremoniile care marchează Debarcarea din Normandia

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 6 iunie 2019

Numeroși lideri din toată lumea, inclusiv preşedintele american Donald Trump, participă alături de regina Elisabeta a II-a la ceremoniile care marchează cea de-a 75-a aniversare a Debarcării din Normandia.

Premierul britanic Theresa May găzduieşte la Portsmouth 15 lideri mondiali pentru a onora cea mai mare operaţiune terestră, aeriană şi navală din istorie. Printre alții, la eveniment sunt prezenți şi preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel, precum şi prim-miniştrii Australiei, Belgiei, Canadei, Cehiei, Danemarcei, Greciei, Luxemburgului, Olandei, Norvegiei, Noii Zeelande, Poloniei şi Slovaciei.

Ţările reprezentate la eveniment au căzut de acord asupra unei declaraţii comune, prin care se angajează ca „teroarea de neimaginat“ a celui de-Al Doilea Război Mondial să nu se mai repete. În documentul intitulat „Proclamaţia Zilei Z“, cei 16 semnatari – inclusiv Marea Britanie şi SUA – promit că vor colabora pentru „a rezolva tensiunile internaţionale în mod paşnic“.

Premierul Marii Britanii se va folosi de această ocazie pentru a face apel la unitatea Occidentului în combaterea noilor ameninţări la adresa securităţii. Joi, sunt plănuite ceremonii pentru marcarea a 75 de ani de la Debarcările din Normandia – începutul campaniei de a elibera nord-vestul Europei de nazişti.

La evenimentul din Portsmouth vor participa şi membri ai forţelor armate, precum şi peste 300 de veterani cu vârsta de peste 90 de ani.