Documente furate de 20 ani din Arhivele Rusești revin la Moscova jpeg

Documente furate de 20 ani din Arhivele Rusești revin la Moscova

📁 Documente istorice
Autor: Cezara Anton
🗓️ 19 iunie 2013

În urma unei investigații a US Immigration and Customs Enforcement(ICE), opt documente furate din arhivele de la Sankt Petersburg și Moscova au fost descoperite pe site-urile de licitație americane, cu prețuri cuprinse între 300 și 15 000 dolari. Se suspectează că acestea, dar și altele, au fost scoase ilegal din țară, în timpul destrămării URSS. 

Cele opt documente au fost repatriate în timpul unei ceremonii, desfășurate la reședința ambasadorului american la Moscova. Textele returnate cuprind:o scrisoare și decrete ale Ecaterinei a II-a (cea Mare), precum și un decret din 1905 al lui Nicolae al II-lea, ultimul țar al Rusiei Imperiale. De asemenea, autoritățile de la Moscova au primit și o scrisoare a compozitorului Piotr Ceaikovski pentru scriitorul Constantin Zvantsev, datată 11 Februarie 1876, prin care îi cerea acordul de utilizare a libretului operei Francesca da Rimini.  

După returnarea oficială a textelor, Andrei Artizov, conducătorul Agenției de Stat a Arhivelor, spune că „dacă nu ar fi fost această investigație, nici unul dintre aceste documente nu ar fi fost returnat”. Acțiunea realizată de SUA în Iunie 2013 nu este unică, având în vedere că în 2011, a avut loc o ceremonie similară, după ce Washington-ul a recuperat o serie de 11 documente, majoritatea decrete imperiale, care se pare că au fost furată de la Moscova și Sankt Petersburg între anii 1994 și 2002