Dispari┼úia elefan┼úilor a dus la na┼čterea omului modern acum 400 000 de ani jpeg

Dispari┼úia elefan┼úilor a dus la na┼čterea omului modern acum 400.000 de ani

­čôü Antichitate
Autor: Redac╚Ťia
image

Cercet─âtorii au descoperit c─â elefan┼úii nu numai c─â au f─âcut parte din dieta hominidelor din specia Homo erectus, ci au ┼či influen┼úat apari┼úia omului modern.

Spre deosebire de alte primate, oamenii au o capacitate limitat─â de a extrage energie din fibrele vegetale ┼či de a converti proteinele ├«n energie.

├Än absen┼úa focului, Homo erectusavea nevoie de o diet─â bogat─â at├ót ├«n alimente vegetale, c├ót ┼či ├«n gr─âsime animal─â.

A┼ča se face c─â elefan┼úii reprezentau v├«natul cel mai r├óvnit. Mai ├«ncete dec├ót restul animalelor ┼či cu o cantitate mare de carne ┼či gr─âsime, pachidermele erau ideale pentru hr─ânirea grupurilor mari de Homo erectus.

Atunci c├ónd elefan┼úii au ├«nceput s─â se ├«mpu┼úineze, hominidele a fost nevoit s─â v├óneze animale mai mici ┼či mai rapide. Astfel, necesarul de energie a crescut, iar ei au trebuit s─â fie mult mai calcula┼úi ├«n ceea ce prive┼čte v├ón─âtoarea. Aceast─â provocare a favorizat evolu┼úia hominidelor, manifestat─â ┼či prin schimb─âri morfologice:un creier mai mare ┼či un corp mai zvelt ┼či mai agil, a┼ča cum au oamenii moderni.

Pentru a confirma aceste teorii, oamenii de ┼čtiin┼ú─â de la Universitatea din Tel Aviv au comparat informa┼úiile oferite de descoperirile f─âcute la dou─â situri arheologice:Gesher B'not Yaakov, care dateaz─â de acum 800.000 de ani ┼či este asociat cu Homo erectus, ┼či pe┼čtera Qesem, dat├ónd de acum 400.000 ┼či 200.000 de ani.

La Gesher B'not Yaakov au fost g─âsite oase de elefan┼úi, dar la pe┼čtera Qesem, unde nu au fost g─âsite astfel de dovezi, speciali┼čtii au identificat semne (utilizarea lamelor ┼či a focului) care indicau existen┼úa unor hominide mai evoluate, care i-au succedat lui Homo erectus.

Omul modern a evoluat ├«n Africa acum 200.000 de ani, explic─â dr. Barkai. Cercet─ârile arheologice au scos la iveal─â c─â dispari┼úia din Africa a elefan┼úilor ┼či a culturii acheuleene (asociat─â predominant cu Homo erectus) a coincis cu apari┼úia omului modern.

De┼či ast─âzi ├«nt├ólnim elefan┼úi ├«n Africa, doar c├óteva specii au supravie┼úuit. Mai mult, ├«n siturile ce dateaz─â de mai pu┼úin de 200.000 de ani nu au fost g─âsite urme de elefan┼úi.

Acum, cercetătorii din Tel Aviv susţin că dispariţia elefanţilor a contribuit la apariţia omului modern.

├Än plus, dovezile g─âsite la pe┼čtera Qesem arunc─â o lumin─â nou─â asupra evolu┼úiei timpurii a oamenilor moderni. Descoperirile de aici indic─â apari┼úia unor comportamente umane noi ┼či a unui nou tip de hominid.

sursa:descopera.ro