Directorul CIA, Mike Pompeo, vizită secretă în Coreea de Nord png

Directorul CIA, Mike Pompeo, vizită secretă în Coreea de Nord

📁 Istorie recentă
Autor: R.D.
🗓️ 18 aprilie 2018

Directorul CIA şi secretarul de stat desemnat, Mike Pompeo, a făcut recent o vizită neanunţată în Coreea de Nord, pentru a se întâlni cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un, relatează mediile americane. Vizita ar face parte din pregătirile către un summit Trump-Kim, pe a cărui agendă se va afla programul nuclear nord-coreean, relatează Adevărul.

Preşedintele Trump a făcut aluzie la vizita lui Pompeo, marţi, când a declarat că au avut loc convorbiri la nivele foarte înalte. Trump a spus că se va întâlni cu Kim, în luna iunie, dacă nu mai devreme. Pompeo este cel care coordonează negocierile cu Phenianul, în numele administraţiei.

Întâlnirea Pompeo-Kim, una la cel mai înalt nivel din anul 2000 între autorităţile americane şi cele nord-coreene, ar fi avut loc la scurt timp după ce a fost nominalizat pentru funcţia de secretar de Stat al SUA.  

  Ultima întâlnire directă dintre oficiali ai SUA şi Coreei de Nord a avut loc în anul 2000, când secretarul american de Stat Madeleine Albright s-a întâlnit cu Kim Jong Il.  

Am început să avem discuţii directe cu Coreea de Nord. Am avut discuţii directe la nivel foarte înalt cu Coreea de Nord. Cred că se vor întâmpla lucruri bune. Vom vedea ce se va întâmpla, pentru că în final rezultatul este cel care contează, nu faptul că vom avea o întâlnire”, a declarat Trump după o întrevedere cu prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe. 

  Premierul nipon a admis faptul că ”determinarea” lui Trump a produs o ”schimbare majoră” în comportamentul Coreei de Nord. 

  ”De la Olimpiada de Iarnă de la Pyeongchang din Coreea de Sud, am observat o schimbare majoră în comportamentul Coreei de Nord. Această schimbare se datorează determinării preşedintelui Trump faţă de problema nord-coreeană. Poziţia lui Trump a făcut posibilă această schimbare de comportament”, a declarat Shinzo Abe.  

 De asemenea, preşedintele american a anunţat că sunt luate în calcul cinci locaţii pentru viitoarea sa întâlnire cu Kim Jong-un, care avea avea loc, cel mai probabil, la începutul lunii iunie. 

 Trump a adăugat că Seulul ”are binecuvântarea” sa pentru a purta discuţii cu Coreea de Nord în vederea încheierii unui tratat care să pună capăt oficial războiului coreean. 

 ”Ei au binecuvântarea mea pentru a discuta despre încheierea războiului. Oamenii nu realizează că războiul coreean nu s-a încheiat”, a mai afirmat Trump. 

  Războiul Coreean, desfăşurat în perioada 1950-1953, nu s-a încheiat printr-un tratat de pace, ci printr-un armistiţiu.  

 Un tratat de pace cu Coreea de Nord este obiectivul final al guvernului de la Seul, declară ministrul sud-coreean Do Jong-hwan 

 Ministrul sud-coreean al culturii, Do Jong-hwan, a declarat că un tratat de pace cu Coreea de Nord este obiectivul final al guvernului său la apropiatele convorbiri la nivel înalt între cele două ţări. 

 Cele două state sunt, tehnic, încă în război ele semnând doar un armistiţiu la sfârşitul războiului inter-coreean, în anul 1953. Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in urmează să se întâlnească cu liderul nord-coreean Kim Jong-un la graniţa puternic fortificată între cele două ţări, săptămâna viitoare.

Mai citește:

Ce rol au jucat Stalin și Mao în izbucnirea războiului din Coreea?Tentațiile victoriei: implicarea Statelor Unite în războiul din CoreeaCoreea de Nord, o ţară mereu în stare de război