deschidere site Historia 244 png

Dezbaterile Historia: Românul care a investigat crimele de la Katyn / VIDEO

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 20 mai 2022

În primăvara anului 1940, aproape 22.000 de ofițeri polonezi au fost uciși, la ordinul lui Stalin, în pădurile de la Katyn din apropierea orașului Smolensk și în alte locuri aflate lângă lagărele de prizonieri.

Inițial, germanii, care ocupaseră regiunea în urma atacării URSS în 1941, nu au fost interesați să afle ce s-a întâmplat cu prizonierii polonezi la Katyn, dar după ce soarta războiului a început să se schimbe au demarat o investigație, apelând la Crucea Roșie Internațională, cu intenția de a folosi cazul în scop propagandistic. Un reputat medic român, Alexandu Birkle, expert în medicină legală, a participat la cercetările de la fața locului care au dus la aflarea adevărului.

Destinul doctorului Alexandru Birkle a fost marcat de acest moment, povestea sa fiind fascinantă, în contextul războiului şi a schimbărilor istorice care au urmat. Discutăm despre toate acestea la Dezbaterile Historia, cu dr. Octavian Buda, profesor la Facultatea de Medicină din Bucureşti, într-o emisiune moderată de Ion M. Ioniţă, redactor-șef Historia.