Dezbatere Historia: Rusia se retrage  Ce a urmărit Putin? VIDEO jpeg

Dezbatere Historia: Rusia se retrage. Ce a urmărit Putin? VIDEO

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 23 aprilie 2021

Trupele ruseşti masate la frontierele Ucrainei în ultimele săptămâni se vor întoarce la bazele lor permanente, au aununţat autorităţile de la Moscova. Cea mai mare concentrare de forţe militare ruseşti la graniţele Ucrainei, din 2014 încoace, a stârnit mari îngrijorări privind iminenţa izbucnirii unui război în regiune cu consecinţe incalculabile. Telefoanele dimplomatice s-au înroşit, lumea a intrat din nou în alertă.

Retragerea anunţată scade tensiunea, dar rămân întrebările legate de ceea ce se va întâmpla după această criză. Ce a urmărit Rusia prin aceste operaţiuni militare majore? A fost o demonstraţie de forţă sau un test pentru a vedea reacţia Occidentului? La rândul său, NATO va organiza în următoarele luni un summit în care se va discuta noua strategie a Alianţei. La ce se ne aşteptăm în următoarea perioadă când vorbim despre securitatea la Marea Neagră, una dintre cele mai complicate regiuni din punct de vedere strategic?

Discutăm la Dezbaterile Historia, împreună cu Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe şi cu gen. Alexandru Grumaz, analist militar, într-o emisiune moderată de Ion M.Ioniţă, redactor-şef Historia.