Dezbatere „Historia” la Adevărul Live, ora 12 00: „Filme despre libertate” la Bucureşti jpeg

Dezbatere „Historia” la Adevărul Live, ora 12.00: „Filme despre libertate” la Bucureşti

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 28 noiembrie 2014

Evenimentul, numit CinePOLSKA, a ajuns la cea de-a 10-a ediţie. În ultimul week-end din noiembrie şi primul din decembrie, cinefilii din Bucureşti vor putea viziona 6 pelicule realizate în ultimii doi ani, premiate la festivaluri importante şi apreciate de public, şi care abordează fenomenul libertăţii.

 Prilejuit de aniversarea a 25 de ani de la căderea comunismului în Europa Centrală, evenimentul se va desfăşura sub genericul „Filme despre libertate”. Vorbim aici nu doar despre libertatea politică pe care polonezii au câştigat-o acum un sfert de veac, ci şi despre dimensiunile spirituale, ontologice, elective ale libertăţii.

Despre acest eveniment vor vorbi Maja Wawrzyk, directorul Institutul Polonez din Bucureşti, şi Tomasz Kluz, coordonator de programe în cadrul Institutul Polonez din Bucureşti, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ion M. Ioniţă şi transmisă de adevarul.ro.

Festivalul va fi deschis de celebrul „Ida”, distins cu peste 40 de premii şi candidatul polonez pentru Oscar. Un film artistic alb-negru despre o tânără călugăriţă de origine evreiască care, atunci când îşi întâlneşte mătuşa, un procuror comunist, descoperă împreună cu aceasta povestea tragică a familiei sale. „Păpuşa” ne va prezenta viaţa primei poete rrome din Polonia şi preţul plătit pentru talentul său. „Să vrei să trăieşti” ne va duce în lumea unui tânăr care, deşi suferind de paralizie cerebrală, îi învaţă pe cei din jur ce înseamnă să trăieşti o viaţă cu adevărat liberă. „Baby blues”-o peliculă plină de umor despre o mamă adolescentă care învaţă ce e responsabilitatea, păstrându-şi în acelaşi timp bucuria de a trăi. Buna dispoziţie e garantată şi de filmul „Un bilet spre lună" - un road movie şi o poveste despre maturizare în Polonia anilor '60. Ultimul film despre libertate este controversatul „În numele” - istoria unui preot catolic care se îndrăgosteşte de un tânăr aflat în grija sa.

Zilele Filmului Polonez, un eveniment organizat de Institutul Polonez din Bucureşti şi Asociaţia Cineaştilor Polonezi, cu sprijinul Institutului Polonez de Artă Cinematografică, vor fi găzduite la Bucureşti de Cinema Elvire Popesco (bd. Dacia nr. 77), în perioada 28 noiembrie - 7 decembrie 2014, ora 20.00. Toate filmele sunt subtitrate în limba română.