Dezbatere ┬źHistoria┬╗ la Adev─ârul Live:┬áOdessa  Gustul amar al victoriei / VIDEO jpeg

Dezbatere ┬źHistoria┬╗ la Adev─ârul Live:┬áOdessa. Gustul amar al victoriei / VIDEO

Vreme de 45 de ani, despre campania de pe Frontul de Est nu s-a scris absolut nimic. Imediat dup─â Revolu┼úia din 1989 au ap─ârut o sumedenie de lucr─âri care abordeaz─â acest subiect. Chiar ┼či a┼ča, o singur─â carte ap─ârut─â ├«n 1999 trateaz─â aparte opera┼úiunile Armatei Rom├óne pentru cucerirea Odessei. Pentru cercetarea ┼čtiin┼úific─â era necesar ├«ns─â ca ┼či al┼úi istorici militari s─â se aplece asupra subiectului.

O face ├«n 2017 istoricul militar Manuel St─ânescu de┼či, a┼ča cum consider─â, ÔÇ×o analiz─â referitoare la evolu┼úia Rom├óniei ├«n anii celui de-Al Doilea R─âzboi Mondial, cu accent pe luptele purtate pe frontul de Est, pare un demers nu doar desuet, dar ┼či destul de riscant. Ceea ce aparent constituie un avantaj, anume interesul constant al publicului pentru acest subiect, reprezint─â, de fapt, un mare neajuns.

Excesiv de ideologizat─â ┼či politizat─â, participarea Rom├óniei la r─âzboiul din Est se transform─â ├«ntr-o adev─ârat─â arm─â pe care nu pu┼úini o folosesc f─âr─â scrupule. (...) Evident─â (┼či, ├«n egal─â m─âsur─â, nepl─âcut─â) atunci c├ónd privim cu un ochi critic apari┼úiile editoriale legate de participarea Rom├óniei la r─âzboiul din R─âs─ârit este politizarea excesiv─â a cercet─ârii istorice referitoare la acest subiectÔÇŁ. 

De ce a implicat generalul Ion Antonescu Armata Rom├ón─â ├«n cucerirea ora┼čului Odessa? Care a fost planul de lupta? Cine s-a opus? La aceste ├«ntreb─âri, dar ┼či la multe altele, va r─âspunde istoricul militar Manuel St─ânescu, autorul c─âr┼úii ÔÇ×Odessa. Gustul amar al victoriei (august-octombrie 1941)ÔÇŁ, ├«ntr-o edi┼úie special─â a dezbaterilor ÔÇ×HistoriaÔÇŁ, moderat─â de Ciprian Stoleru  ┼či transmis─â ├«n direct, de la ora 11.00, de site-ul adevarul.ro.

Harta 4 jpg jpeg

Planul de lupt─â al Armatei Rom├óne pentru cucerirea Ora┼čului Odesa