DEZBATERE HISTORIA: Istorie şi Film  Adevăr, minciuni şi manipulare în cinematografia românească jpeg

DEZBATERE HISTORIA: Istorie şi Film. Adevăr, minciuni şi manipulare în cinematografia românească

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 8 noiembrie 2013

Ne întrebăm uneori dacă istoria a fost aşa cum ne este prezentată în filme? Dacă lucrurile s-au petrecut măcar aproximativ ca ceea ce vedem pe marele sau micul ecran sau cineva a reconstruit la comandă ceea ce ne este oferit?

Ne întrebăm uneori dacă istoria a fost aşa cum ne este prezentată în filme? Dacă lucrurile s-au petrecut măcar aproximativ ca ceea ce vedem pe marele sau micul ecran sau cineva a reconstruit la comandă ceea ce ne este oferit? Dacă Mihai Viteazul semăna sau nu cu Amza Pelea, dacă Mircea cel Bătrân îşi instruia nepotul – pe viitorul Vlad Ţepeş, aşa cum se vede în Coroana de foc a lui Sergiu Nicolaescu, sau dacă regele dac Burebista este doar o fantasmagorie prezentă în istoria noastră prin prisma cinematografiei comuniste?

Răspund la aceste întrebări şi la multe altele legate de filmele istorice şi despre programul comunist al Epopeei Naţionale Cinematografice istoricul Bogdan Jitea, cercetător şi realizator al filmului Epopeea Naţională Cinematografică, şi Călin Hentea, specialist în imagine şi manipulare. Discuţia, gazduita de Adevarul Live, va incepe vineri la ora 11.00 si va fi moderată de Ciprian Plăiaşu, editor coordonator Historia.

Călin Hentea:„Sergiu Nicolaescu a suferit de un narcisism acut, violent în anumite aspecte.  Mai puţin telespectatori ştiu că el şi-a dorit să interpreteze personajul Mihai Viteazul. Până la urmă, forurile din partid au insistat ca Amza Pelea să îl interpreteze pe Mihai Viteazul. Sergiu Nicolaescu vroia să interpreteze totul”.

image

Bogdan Jitea:„Am găsit câteva fotografii cu Sergiu Nicolaescu în rolul lui Mihai Viteazul. La început s-au făcut câteva filmări cu Sergiu Nicolaescu în rolul lui Mihai Viteazul. Din memoriile lui Titus Popovici, scenaristul filmului care era şi membru în Comitetul Central al PCR, el a fost cel care s-a opus distribuirii lui Sergiu Nicolaescu în rolul lui Mihai Viteazul, din cauza vocii prea piţigăiate. Au mai fost şi alte propuneri pentru a îl interpreta pe Mihai Viteazul şi mă refer la Ilarion Ciobanu. (...) Toate aceste filme istorice au fost integrate într-un proiect de anvergură numit «Epopeea Naţional Cinematografică». Termenul ca atare este formulat pentru prima dată de Mihnea Gheorghiu, care era preşedintele Consiliului Cinematografic în 1965, într-un interviu pe care îl dă revistei americane Variety,  şi unde formulează acest concept:« avem în vedere să producem o serie de filme istorice care să surprindă momentele esenţiale ale istoriei noastre naţionale. Acest proiect se va numi Epopeea Naţional Cinematografică. Acest termen va apărea şi în documentele oficiale de partid din iulie 1965.”

image

Călin Hentea:„Fimul istoric şi istoria au fost subordonate în totalitate, iar istoria distrusă în scop politic, în scop de propagandă care să servească intereselor politice conjuncturale ale Partidului Comunist Român şi liderului acestuia, în speţă Nicolae Ceauşescu. Toate aceste filme istorice conţin o cantitate uriaşă de minciuni, de falsuri, de denaturări istorice astfel încât ţinând seama de numărul mare de spectatori si telespectatori care le-au vizionat, românii au ajuns în momentul de faţă să fie convinşi că îşi cunosc istoria naţională pe baza acestor minciuni grosolane care au fost promovate frumos.