Dezbatere «Historia»: 70 de ani de NATO  Marile confruntări pe care le a câștigat / VIDEO jpeg

Dezbatere «Historia»: 75 de ani de NATO. Marile confruntări pe care le-a câștigat / VIDEO

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 5 aprilie 2019

La 4 aprilie 1949, 12 state din Europa şi America de Nord înfiinţau NATO. Atunci, Uniunea Sovietică deţinea controlul asupra întregii jumătăţi estice a Europei, iar ţările din Europa de Vest se simţeau tot mai ameninţate de puterea militară a sovieticilor.

La semnarea Tratatului de la Washington, preşedintele SUA, Harry S. Truman,  a spus că membrii acestuia „nu doresc doar să instituie eliberarea de agresiune şi de folosirea forţei în comunitatea nord-atlantică, ci ne şi străduim să promovăm şi să menţinem pacea în lumea întreagă.”  De la 12 state, NATO cuprinde acum 29 de state din Europa şi America de Nord. Deşi Uniunea Sovietică nu mai există de mult, NATO se confruntă acum cu noi ameninţări la adresa ţărilor membre.

Cu ce confruntări a avut de-a face NATO de-a lungul istoriei? La această întrebăre, dar şi la multe altele, vor răspunde istoricul Manuel Stănescu, şi Ciprian Stoleru, editor „Historia”, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia” moderată de Ion M. Ioniţă, şi transmisă de adevarul.ro.