Săpături arheologice la mănăstirea medievală de la Igriș (foto: Muzeul Național al Banatului)

Descoperiri spectaculoase la mănăstirea medievală de la Igriș, județul Timiș / FOTO

📁 Istorie Medievală Românească
Autor: Redacția
🗓️ 25 august 2023

În luna iulie s-a desfășurat campania de săpături arheologice sistematice la mănăstirea medievală de la Igriș, comuna Sânpetru Mare, județul Timiș.

Cercetările s-au concentrat în partea de sud-est a corpului mănăstiresc, unde potrivit principiilor arhitecturale cisterciene stabilite de abatele Bernard de Clairvaux în prima jumătate a secolului XII, se afla sufrageria, încăperea care adăpostea sursa de încălzire și bucătăria mănăstirii, informează un comunicat al Muzeului Național al Banatului.

Conform comunicatului citat, rezultatele săpăturilor arheologice sunt spectaculoase, fiind găsite ziduri, încăperi cu podele, canale de aducțiune și de scurgere a apei care provin din mai multe faze de construire a clădirilor din cursul secolelor XII-XV/XVI. Aceste structuri construite dovedesc iscusința constructorilor din Evul Mediu în materie de inginerie hidraulică, domeniu în care călugării cistercieni au fost inovatori.

De menționat este și descoperirea unei locuințe cu cuptor, databilă în secolele XI-XII, anterioară construirii mănăstirii înființate în anul 1179.

Cu prilejul cercetărilor din campania arheologică a anului 2023, colecția Muzeului Național al Banatului s-a îmbogățit cu fragmente arhitecturale sculptate în gresie, monede și o cantitate însemnată de ceramică din secolele XIII-XV.

Din partea Muzeului Național al Banatului au participat la săpături dr. Daniela Tănase, responsabil științific, Zsuzsanna Kopeczny, arheolog medievist, Ștefan Popa, biolog, iar de la Institutul de Arheologie al Universității Catolice ”Pázmány Péter” din Budapesta au venit dr. Balázs Major și Bendeguz Tobias, arheologi.