Descoperiri importante la Sarmizegetusa jpeg

Descoperiri importante la Sarmizegetusa

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 27 iulie 2011

O echipă de arheologi români, ajutată de studenţi voluntari din ţară şi străinătate, a făcut o descoperire importantă în Sarmizegetusa. Deşi săpăturile sunt doar la început, arheologii afirmă că ar putea fi nevoiţi să sisteze lucrările din lipsa banilor, scrie realitatea.net

O frescă romană a fost descoperită pe pereţii unui templu al zeilor palmyreni care datează din secolul al III-lea. Templu a fost construit peste o locuinţă unui demnitar din secolul al II-lea."Pe pereţii acestei locuinţe am găsit frescă romană, pictură murală, parţial pe perete, parţial căzută şi am chemat specialiştii în acest domeniu şi căutăm să salvăm această frescă. Soluţia e desprinderea ei de pe perete şi restaurarea în laborator şi apoi expunerea în muzeul din Sarmizegetusa", a spus prof. dr. Ioan Piso, coordonatorul lucrărilor de la Sarmizegetusa.

Deşi lucrările sunt doar la început şi arheologii sunt siguri că şi alte comori arheologice se ascund la Sarmizegetusa, lipsa banilor îi obligă să plece acasă."Am fi dorit să continuăm săpăturile la Capitoliu. Capitoliul fiind templul lui Iupiter şi cea mai importantă clădire din Dacia romană. Anul trecut, săpăturile au fost foarte rodnice când am descoperit cea mai mare parte a templului. Un templu de 20-30 de metri cu colane de marmură de 10 metri înălţime, colonade de jur împrejur, o statuie a lui Iupiter de 4, 50 metri din marmură, din care am găsit câteva fragmente. Însă ne-au fost alocaţi de ministerul Culturii 50.000 de lei pe care tot ministerul Culturii i-a blocat şi acum mai lucrăm cu câţiva studenţi care îşi plătesc singuri mâncarea şi când nu mai au bani pleacă şi plecăm cu toţii şi lăsăm monumentele vraişte", a declarat prof. dr. Ioan Piso, coordonatorul lucrărilor de la Sarmizegetusa.Voluntarii din Cluj, Bucureşti, dar şi din Franţa, Germania şi America muncesc cot la cot cu arheologii, dar sunt nevoiţi să îşi asigure cazarea.  Arheologii nu pot angaja oameni din sat în lipsa banilor.