Descoperiri arheologice de excepţie la Brăila jpeg

Descoperiri arheologice de excepţie la Brăila

­čôü Muzeele Rom├óniei
Autor: Redac╚Ťia

Cercet─âtorii de la Muzeul Br─âilei au scos la iveal─â, pe l├óng─â un canal de scurgere ┼či morminte, un val de p─âm├ónt ┼či o mare rezerv─â de mei din anul 1500. ├Än timpul s─âp─âturilor din aceast─â s─âpt─âm├ón─â, din Gr─âdina Public─â a ora┼čului, arheologii Muzeului Br─âilei au f─âcut descoperiri ce schimb─â datele privind istoria ora┼čului.

Au fost descoperite un fragment din valul ├«nt─ârit cu palisad─â ┼či ┼čan┼úul unei fortifica┼úii ridicat─â, probabil, ├«n 1772, dar ┼či o groap─â de provizii, con┼úin├ónd o mare cantitate de mei, aflat─â ├«n curs de cercetare. ÔÇ×Ambele obiective descoperite aici vor continua s─â fie cercetate ┼či aprofundate at├ót ├«n 2011, c├ót ┼či ├«n 2012. Meiul a fost ridicat, urm├ónd a fi c├ónt─ârit, iar cercet─âtoarea Felicia Monah de la Institutul de Arheologie din Ia┼či se va pronun┼úa asupra unor elemente ce ┼úin de paleobotanic─â", ne-a declarat Ionel C├óndea, directorul Muzeului Br─âilei.

Arheologii br─âileni consider─â c─â descoperirile f─âcute acum, ├«n timpul s─âp─âturilor de pe spa┼úiul verde, ├«n paralel cu Vadul Schelei, ÔÇ×surprind dou─â lucruri excep┼úionale pentru trecutul ora┼čului Br─âila". ÔÇ×Pentru moment, depozitul de mei descoperit ├«l socotim mai vechi dec├ót momentul ocup─ârii Br─âilei de c─âtre turci (1538), adic─â dateaz─â din sec. XV-prima jum─âtate a sec. al XVI-lea", a ad─âugat arheologul Costin Croitoru.

2 35 jpg jpeg

De altfel, cercet─âtorii de la Muzeul Br─âilei au mai g─âsit, tot ├«n zona Gr─âdinii Mari, la prima sec┼úiune de s─âp─âturi, un canal de scurgere ┼či morminte cre┼čtine. ÔÇ×Cercet─ârile au dat rezultate ├«n nota istoriei deosebite, speciale, a ora┼čului Br─âila. ├Än prima a fost surprins ├«n imediata apropiere a sc─ârilor ce duc c─âtre intrarea ├«n hrub─â ┼či terenurile de sport, un canal din cel mai vechi sistem de canalizare a ora┼čului (circa 1860-1870). Tot aici au ie┼čit la iveal─â c├óteva morminte cre┼čtine, cu inventar funerar", a mai spus Ionel C├óndea.

Canalul descoperit este asem─ân─âtor cu cel din Calea Gala┼úi nr. 2 (parcul de l├óng─â Muzeul Br─âilei), unde la sf├ór┼čitul anilor 1990 a fost reperat cu ocazia cercet─ârilor arheologice de aici ┼či publicat ├«n Istros VIII/1997.Muzeul Br─âilei va propune Prim─âriei p─âstrarea lui ┼či amenajarea, ├«n vederea vizit─ârii de c─âtre cei interesa┼úi.

Sursa:http://www.adevarul.ro