Descoperire uimitoare: unul dintre primele morminte cre┼čtine din Europa de Vest jpeg

Descoperire uimitoare: unul dintre primele morminte cre┼čtine din Europa de Vest

­čôü Istoria Religiilor
Autor: Vlad Andriescu
­čŚô´ŞĆ 16 martie 2012

Arheologii britanici au reu┼čit s─â fac─â o descoperire uimitoare. Ei au dat peste morm├óntul unei fete de 16 ani din secolul VII, despre care spun c─â ar fi una dintre primele femei cre┼čtine din Marea Britanie.

Fata a fost ├«ngropat─â cu cele mai bune haine, pe un pat ornamental ┼či purt├ónd o cruce ├«n m├ón─â. Arheologii de la Universitatea Cambridge spun c─â fata era de s├ónge nobil ┼či confirm─â faptul c─â la un secol dup─â apari┼úia primului misionar cre┼čtin ├«n spa┼úiul britanic, Sf├óntul Augustin ├«n 595, cre┼čtinismul era deja prezent, scrie ÔÇ×The Daily Mail".

Morm├óntul face parte dintr-un complex mai mare, despre care se crede c─â ar con┼úine 13 cadavre, ├«ntr-un sat de l├óng─â Cambridge. Noua descoperire, considerat─â ÔÇ×uimitoare" de c─âtre academicieni, arat─â c─â practica ├«ngrop─ârii cu un cu┼úit ┼či cu un pahar, una p─âg├ón─â, fusese ├«nlocuit─â de cea a purt─ârii crucii ├«n via┼úa de apoi.

ÔÇ×Este o descoperire extrem de rar─â. Este cea mai uimitoare pe care am v─âzut-o ├«n carier─â", a spus Sam Lewsey, un expert ├«n morminte anglo-saxone. El a completat c─â ÔÇ×adoptarea religiei cre┼čtine a ├«nceput de la nobilime ┼či s-a dus c─âtre popor.

Faptul că a fost îngropată atât de elaborat, cu un artefact atât de valoros, ne spune că tânăra era de viţă nobilă. Acest obiect circula doar printre cei mai bogaţi din acele timpuri".

P├ón─â acum, Universitatea Cambridge a descoperit patru morminte, care con┼úineau trei femei ┼či un b─ârbat. Niciun alt semn cre┼čtinesc nu a fost g─âsit ├«n cazul celorlal┼úi.

Crucea descoperit─â este un semn al cre┼čtinismului timpuriu

image