Descoperire istorică de proporţii în Ierusalim: drum construit de cel care a jucat un rol central în executarea lui Iisus jpeg

Descoperire istorică de proporţii în Ierusalim: drum construit de cel care a jucat un rol central în executarea lui Iisus

­čôü Istoria Religiilor
Autor: Redac╚Ťia

O nouă descoperire arheologică în sudul Ierusalimului arată faţa mai puţin cunoscută a lui Pilat din Pont, guvernatorul roman al Iudeei, care a jucat un rol central în moartea lui Iisus.

Arheologii ├«ncep s─â ├«n┼úeleag─â mai bine importan┼úa lui Pon┼úiu Pilat pentru dezvoltarea arhitectural─â a ora┼čului. Ace┼čtia au descoperit o strad─â ├«ngropat─â de milenii care ducea la baza Muntelui Templului, scrie National Geographic.

Strada avea aproape jum─âtate de kilometru lungime ┼či era lat─â de 8 metri, construirea ei necesit├ónd peste 10.000 de pl─âci de piatr─â calcaroas─â. ÔÇ×Credem c─â a fost un singur proiect construit ├«n ├«ntregime la un moment datÔÇŁ, a declarat Joe Uziel, arheolog israelian care conduce s─âp─âturile. 

  Descoperirea este cu at├ót mai important─â cu c├ót istoricii ├«l vedeau pe Regele Irod, care a murit ├«n jurul anului 4 ├«.e.n., ca principalul responsabil de dezvoltarea arhitectural─â a Ierusalimului antic. Analiza a aproape 100 de monede g─âsite sub drumul descoperit recent indic─â, ├«ns─â, c─â efortul de transformare a construc┼úiilor din Ierusalim a ├«nceput ├«n perioada lui Pilat, care a domnit timp de un deceniu ├«ncep├ónd cu anul 26 e.n. 

  Nahshom Szanton, un arheolog de la Universitatea Tel Aviv, observ─â c─â Pilat ar fi putut construi strada ÔÇ×pentru a-i lini┼čti pe locuitorii IerusalimuluiÔÇŁ, dar ┼či pentru ÔÇŁa-┼či ridica renumele prin proiecte majore de construc┼úieÔÇŁ. ├Än anul 70, strada a fost ├«ngropat─â sub ruinele cauzate de revolta evreilor ┼či distrugerea ulterioar─â a ora┼čului de c─âtre romani. Multe din pl─âcile de piatr─â au fost refolosite la alte construc┼úii. 

646x404 (1) jpg jpeg