Descoperire important─â la Biserica Sf├óntului Morm├ónt   noile date arat─â c─â a╚Öez─âm├óntul e mai vechi dec├ót s a crezut ini╚Ťial jpeg

Descoperire important─â la Biserica Sf├óntului Morm├ónt - noile date arat─â c─â a╚Öez─âm├óntul e mai vechi dec├ót s-a crezut ini╚Ťial

­čôü Istoria Religiilor
Autor: Redac╚Ťia

Analizele efectuate ├«n situl considerat a fi morm├óntul lui Iisus Hristos au datat ├«n secolul al IV-lea materialele utilizate la acoperirea acestuia, confirm├ónd astfel informa╚Ťiile istoricilor, care puneau pe baza lui Constantin cel Mare primele lucr─âri ├«n acest sit.

Noi dovezi ╚Ötiin╚Ťifice indic─â faptul c─â sub Edicul, capela care este construit─â deasupra morm├óntului lui Iisus Hristos, se afl─â r─âm─â╚Öi╚Ťele unui morm├ónt ce dateaz─â din secolul al IV-lea, din vremea primului ├«mp─ârat cre╚Ötin, Constantin cel Mare. ├Änsemn─ârile istorice descriu cum, ├«n anul 326, ├«mp─âratul roman Constantin a trimis o delega╚Ťie ├«n ╚Üara Sf├ónt─â pentru a identifica siturile asociate cu via╚Ťa ╚Öi moartea lui Iisus Hristos ╚Öi pentru a le marca cu sanctuare ╚Öi biserici. Unul dintre aceste situri este chiar morm├óntul lui Iisus Hristos. 

Chiar dac─â nu ofer─â din punct de vedere ╚Ötiin╚Ťific dovada c─â Hristos a fost ├«ngropat ├«n acest loc din Ierusalim, analizele recente sus╚Ťin informa╚Ťiile potrivit c─ârora romanii au ridicat un monument la circa 300 de ani dup─â moartea lui Iisus. Aceasta este prima dat─â c├ónd au fost efectuate astfel de analize ├«n acest sit unde a fost construit─â ulterior Biserica Sf├óntului Morm├ónt din Ora╚Öul Vechi din Ierusalim. Concluzia vine dup─â deschiderea, ├«n octombrie 2016, pentru prima dat─â ├«n ultimele cel pu╚Ťin dou─â secole, a presupusului morm├ónt al lui Hristos. Placa de marmur─â care acoper─â Sf├óntul Morm├ónt situat ├«ntr-un edicul din biseric─â a fost mutat─â ├«n timpul unui proces ce a durat trei zile ├«n cadrul lucr─ârilor de restaurare a acestei construc╚Ťii. 

Cercet─âtoarea Antonia Moropoulou, care coordoneaz─â lucr─ârile de restaurare, a declarat pentru AFP c─â mortarul care a sigilat placa de marmur─â a morm├óntului dateaz─â din secolul al IV-lea al erei cre╚Ötine. Aceste concluzii sus╚Ťin informa╚Ťiile din scrierile istorice conform c─ârora romanii au construit pe acest sit un monument ├«n jurul anului 326, ├«n timpul domniei ├«mp─âratului Constantin I care a favorizat r─âsp├óndirea cre╚Ötinismului ├«n imperiu. ÔÇ×Aceasta este o descoperire foarte important─â ce confirm─â, a╚Öa cum este dovedit istoric, faptul c─â (├«mp─âratul) Constantin cel Mare a acoperit cu placa de marmur─â morm├óntul lui HristosÔÇŁ, a explicat Moropoulou, specialist ├«n conservare ├«n cadrul Universit─â╚Ťii Na╚Ťionale Tehnice din Atena. 

04JESUS web4 master768 jpg jpeg

De-a lungul timpului, Biserica Sf├óntului Morm├ónt din Ierusalim a suferit multe atacuri violente, incendii sau cutremure. ├Än 1009, a fost distrus─â complet ╚Öi reconstruit─â, iar oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â se ├«ntrebau dac─â ├«ntr-adev─âr aceasta se afla pe locul indicat de c─âtre delega╚Ťia trimis─â de la Roma cu vreo 17 secole ├«n urm─â.

Ce spune tradi╚Ťia cre╚Ötin─â ╚Öi ce spun sursele romane

Conform tradi╚Ťiei cre╚Ötine, trupul lui Iisus a fost a╚Öezat pe un pat funerar sculptat ├«n st├ónc─â dup─â r─âstignirea sa de c─âtre romani ├«n anul 30 sau 33. Potrivit credin╚Ťei cre╚Ötine, Hristos a ├«nviat, iar trupul s─âu era disp─ârut c├ónd femeile au venit s─â-i ung─â trupul la trei zile dup─â ├«nmorm├óntare. 

├Än secolul al IV-lea, Constantin a ordonat ridicarea pe acest loc a unui mare complex cre╚Ötin, ├«ntr-o epoc─â ├«n care ├«n Imperiul Roman ├«ncepuse convertirea la cre╚Ötinism. De atunci, mai multe construc╚Ťii au fost ridicate ├«n succesiune pe locul presupus a fi morm├óntului lui Iisus. 

O tr─âs─âtur─â a morm├óntului este ÔÇťpatul de ├«nmorm├óntareÔÇŁ, sub forma unei b─ânci lungi de calcar, pe care, potrivit tradi╚Ťiei, Iisus Hristos a fost depus dup─â crucificare. Astfel de ÔÇťpaturiÔÇŁ cioplite din calcar sunt comune ├«n mormintele evreilor boga╚Ťi din Ierusalim, din secolul I.

Noutatea absolută in acest proces este urmatoarea - noile rezultate ale testelor indică faptul că cel mai probabil planșeul inferior a fost fixat cu mortar la mijlocul secolului al IV-lea, la ordinele împăratului Constantin, sunt o surpriză pentru cei care studiază istoria monumentului sacru. Până acum se credea, pe baza testelor făcute la mortarul din intrarea in Edicul, că edificiul a fost făcut în secolul XI. Acum ne dăm seama că de fapt a fost refăcut atunci.

Probele de mortar au fost prelucrate ├«n dou─â laboratoare separate, folosindu-se tehnica OSL ÔÇô luminescen╚Ťa stimulat─â optic, care dateaz─â ultima expunere la lumin─â a sedimentelor de cuar╚Ť. 

Ediculul actual, care atrage numeroși pelerini creștini, a fost construit în perioada 1809-1810 în stil baroc otoman, după un incendiu care a afectat bazilica. Restaurarea sa recentă a durat nouă luni și a fost finalizată în martie.