Descoperire bizar─â ├«ntr o biseric─â din Mexic    chipului unei statui care ├«l ├«nf─â┼úi┼čeaz─â pe Iisus are din╚Ťi umani! jpeg

Descoperire bizar─â ├«ntr-o biseric─â din Mexic - chipului unei statui care ├«l ├«nf─â┼úi┼čeaz─â pe Iisus are din╚Ťi umani!

Speciali┼čtii de la Institutul Na┼úional de Antropologie ┼či Istorie din Mexic au f─âcut o descoperire macabr─â ├«n timpul lucr─ârilor de restaurare a unei statui care ├«l ├«nf─â┼úi┼čeaz─â pe Iisus.

Statuia lui Iisus din parohia San Bartolo Cuautlalpan, din Mexic, dateaz─â din secolul 18 ┼či a impresionat dintotdeauna enoria┼čii, dar ┼či turi┼čtii, prin aspectul s─âu realist. ├Äns─â cercet─ârile aprofundate f─âcute de cercet─âtori din cadrul Institutul Na┼úional de Antropologie ┼či Istorie din Mexic au scos la iveal─â am─ânunte surprinz─âtoare ├«n urma realiz─ârii unor investiga┼úii cu raze x, anun┼ú─â BBC. Astfel, cei opt din┼úi care se pot vedea printre buzele ├«ntredeschise ale sculpturii sunt umani, a declarat specialistul care s-a ocupat de restaurarea capului statuii, Fanny Unikel.

ÔÇ×Din┼úii au fost dona┼úi, cel mai probabil, ├«n semn de gratitudineÔÇť, a explicat Unikel. Acesta a ad─âugat c─â enoria┼čii din anumite zone ale Mexicului obi┼čnuiau s─â-┼či ofere bisericilor p─ârul pentru a fi confec┼úionate peruci c├ót mai realiste pentru statuile sfin┼úilor. Totu┼či, unghiile ┼či din┼úii aplica┼úi statuetelor sfinte au fost ├«ntotdeauna realizate din coarnele sau oasele animalelor. ÔÇ×Este pentru prima dat─â c├ónd se descper─â din┼úi umani ├«n alc─âtuirea unei sculpturi de acest felÔÇť, a precizat Unikel.

image

Statuia lui Iisus din parohia San Bartolo Cuautlalpan. FOTO bbc.co.uk

Directorul ┼×colii Na┼úionale Mexicane de Restaurare, Conservare ┼či Muzeologie a declarat la r├óndul s─âu c─â din┼úii ar putea s─â apar┼úin─â unei persoane considerate sfinte ┼či c─â s-au p─âstrat ├«ntr-o stare perfect─â ├«n decursul anilor. ÔÇ×Statuia este o reprezentare extrem de natural─â, de expresiv─â, a┼ča c─â nu este de mirare c─â arti┼čtii ar fi recurs la astfel de ajutoare, dac─â li s-ar fi oferit ocazia s─â intre ├«n posesia lorÔÇť, a ad─âugat directorul institu┼úiei mexicane.