Descoperire arheologică majoră în Suedia jpeg

Descoperire arheologică majoră în Suedia

📁 Antichitate
Autor: Radu Eremia
🗓️ 21 octombrie 2013

Arheologii suedezi au anunţat vineri că au descoperit cel mai mare monument datând din epoca fierului, un sit anterior epocii vikingilor din Suedia.

Cercetătorii începuseră să sape pentru construirea unei noi linii ferate în Vechea Uppsala, la aproximativ 70 de kilometri de Stockholm, atunci când au găsit doi stâlpi de lemn cu simboluri care reprezentau intrarea într-o zonă care a fost locuită în epoca fierului.

Un arheolog de la Consiliul Patrimoniului Naţional din Suedia a declarat că obiectele, găsite la aproximativ 200 de metri de un alt sit mortuar din epoca fierului, datează după toate probabilităţile din secolul al cincilea înainte de Hristos.

Cele mai multe rânduri de piloni sunt răspândite pe o suprafaţă de un kilometru şi numără 144 de stâlpi care conţin anumite simboluri. „Stâlpii au fost mari, poate de opt până la zece metri”, a declarat o sursă a echipei de cercetare, citată de AFP. Cercetătorii au descoperit oase da cai, vaci şi porci în interiorul stâlpilor, dovezi ale sacrificiilor făcute de autohtonii care au locuit zona în urma cu mai bine de două milenii.

În epoca fierului din Scandinavia, Vechea Uppsala a fost un important centru de comerţ, religios, meşteşugăresc, dar mai ales unul administrativ.Citeste mai mult:adev.ro/muvtcm