Deputat UDMR: Anul 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, este unul de doliu pentru maghiari jpeg

Deputat UDMR: Anul 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, este unul de doliu pentru maghiari

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 23 iunie 2017

Kulcsar Terza Jozsef, deputat de UDMR de Covasna, a declarat joi că anul 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, este unul de doliu pentru maghiari, trebuind ca lângă tricolor să fie pus și un steag negru. Mai mult, deputatul s-a arătat foarte revoltat de reacțiile de un „șovism extrem” apărute pe fondul negocierilor purtate de UDMR și PSD privind moțiunea de cenzură.

„Trebuie să fie anul doliului 2018. Din punctul nostru de vedere, este anul doliului în România și dacă se pune un steag tricolor pentru sărbătoare, trebuie pus și un steag negru. Sper ca populația de etnie română să înțeleagă că ne dorim pace, liniște și bucurie, dar dorim și ca drepturile comunității noastre, ale copiilor noștri să fie respectate”, a declarat Kulcsar Terza Jozsef, precizând că a făcut declarațiile în nume personal, și nu din perspectiva grupului din care face parte.

În ceea ce privesc negocierile purtat de UDMR cu PSD privind susținerea pentru moțiunea de cenzură, deputatul a afirmat că „poziția grupului UDMR a fost foarte corectă”, în cadrul discuțiilor nefiind solicitate altceva decât „drepturile comunității maghiare promise pe 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia”.

„Sunt foarte revoltat, nu este corect, nu este cinstit, nu este omenește, este șovin extremist ce se întâmplă (...) Poziția grupului UDMR (...) a fost foarte corectă, nu a sărit calul, nu a cerut nimic aberant, nimic imoral, ilogic, numai acele drepturi care ne aparțin nouă și au fost promise cu ocazia Proclamației de la Alba Iulia (...) Nu am cerut autonomia teritorială a ținutului secuiesc, am cerut numai o parte dintre aceste promisiuni, care nici la ora actuală nu sunt respectate”, a spus parlamentarul covăsnean.

Sursa: adevarul.ro