Decizie istorică în Turcia! Femeile din armată pot purta vălul islamic jpeg

Decizie istorică în Turcia! Femeile din armată pot purta vălul islamic

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 22 februarie 2017

Ministerul Apărării din Turcia a ridicat miercuri interdicția privind portul vălului islamic pentru femeile care servesc în calitate de ofițeri sau subofițeri în armată.

Această măsură, puternic simbolică din cauza statutului armatei turce de protector al laicității de la fondarea republicii de către Mustafa Kemal, vizează de asemenea cursantele școlilor militare, relatează Agerpres

Femeile vor putea, dacă vor dori, să poarte o eșarfă de "aceeași culoare cu uniforma", "fără imprimeu" și într-un "mod în care să nu le acopere fața", a anunțat Ministerul Apărării din Turcia. 

Această măsură se referă în special la ofițerii care servesc în forțele armatei terestre, marină și aviație, ofițerii și subofițerii sub contract, cadeții, Nu este deocamdată clar dacă această reformă vizează și femeile care participă în misiuni de luptă.  

Ministerul Apărării turc a ridicat deja în noiembrie 2016 interzicerea vălului islamic pentru personalul civil din armată. Cu câteva luni înainte, și femeilor care servesc în poliție li s-a permis să poarte văl.

Armata turcă a fost mult timp bastion al laicității în Turcia, dar influența sa politică a scăzut brusc de la tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, care a fost urmată de epurări masive în armată. 

Citește și:

Turcia:sfȃrşitul unui veac de kemalism 

De la Imperiul Otoman la Republică... și înapoi? Cum a ajuns Turcia Republică 

Viaţa lui Mustafa Kemal Ataturk