Cuţitele de piatră au apărut mult mai devreme decât se credea jpeg

Cuţitele de piatră au apărut mult mai devreme decât se credea

­čôü Antichitate
Autor: Redac╚Ťia

Cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au descoperit dovezi care demonstrează că uneltele tăioase din piatră au fost fabricate de om mult mai timpuriu decât se credea-încă din Paleoliticul inferior, acum 200.000-400.000 de ani.

Mult─â vreme arheologii au considerat c─â uneltele cu lame din piatr─â ar fi ap─ârut abia ├«n Paleoliticul superior, acum 30.000-40.000 de ani, fiind asociate cu apari┼úia speciei Homo sapiens ┼či a unor tr─âs─âturi culturale de genul artei rupestre.

image
image

Acum, ├«ns─â, arheologii israelieni au descoperit c─â asemenea unelte au fost elemente ale culturii Amudiene, parte a complexului cultural Acheulo-Yabrudian, asociat unui grup de hominide care tr─âia pe o zon─â geografic─â limitat─â, pe actualul teritoriu al Israelului, Libanului, Siriei ┼či Iordaniei.

Cu┼úitele de piatr─â au fost g─âsite ├«n Pe┼čtera Qesem ├«n Israel, iar cercet─âtorii sus┼úin c─â descoperirea contrazice ideea c─â produc┼úia de unelte t─âioase din piatr─â este legat─â strict de apari┼úia omului modern.Speciali┼čtii spun c─â obiectele de t─âiat sunt rezultatele unei linii de produc┼úie bine organizate. Fiecare element, de la alegerea materiei prime p├ón─â la metoda de fabricare, demonstreaz─â existen┼úa unui sistem sofisticat, care a fost perfec┼úionat de-a lungul multor ani.

Majoritatea uneltelor de piatr─â au fost proiectate pentru a avea o latur─â ascu┼úit─â, folosit─â pentru t─âiat, ┼či o alta tocit─â, pentru a putea fi ┼úinut─â ├«n m├ón─â. ├Än plus, cercet─âtorii spun c─â lamele erau produse astfel ├«nc├ót rezultau doar cantit─â┼úi mici de de┼čeuri. Acest sistem eficient de fabricare le-a permis locuitorilor de aici s─â produc─â relativ u┼čor obiecte care, ├«n mod normal, erau considerate costisitoare.

Analiza microscopic─â a lamelor de piatr─â, realizat─â la Universitatea Sapienza din Roma, Italia, a ar─âtat c─â aceste unelte erau folosite ├«n special pentru jupuirea ┼či tran┼čarea animalelor.

Mii de asemenea unlete au descopeite ├«n pe┼čtera Qesem, al─âturi de urme de foc-o alt─â descoperire surprinz─âtoare, deoarece nu se ┼čtiuse anterior c─â membrii culturii Amudiene foloseau focul. S-a constatat, de asemenea, c─â aceste hominide aveau ┼či alte practici ce indicau o cultur─â avansat─â-de pild─â, divizarea spa┼úiului din pe┼čter─â pentru diferite activit─â┼úi specifice.

Sursa:descopera.ro