Curtea Penală Internaţională a lansat o anchetă cu privire la invadarea Ucrainei de către Rusia jpeg

Curtea Penală Internaţională a lansat o anchetă cu privire la invadarea Ucrainei de către Rusia

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 1 martie 2022

Curtea Penală Internaţională de la Haga va investiga „cât mai curând posibil” invazia Ucrainei de către Rusia. Instanţa a reţinut că atât presupusele crime de război, cât şi crime împotriva umanităţii au fost comise în Ucraina, a declarat procurorul ISS Karim AA Khan, relatează adevarul.ro.

Astfel, după un studiu preliminar al situaţiei, Khan a confirmat existenţa unor motive rezonabile „de a crede că atât presupusele crime de război, cât şi crime împotriva umanităţii au fost comise în Ucraina”. „În special, sunt mulţumit că există motive rezonabile să cred că atât presupusele crime de război, cât şi crime împotriva umanităţii au fost comise în Ucraina în legătură cu evoluţiile deja evaluate în ancheta preliminară a Oficiului. Având în vedere escaladarea conflictului din ultimele zile, intenţionez ca această investigaţie să acopere şi orice noi presupuse infracţiuni care intră în jurisdicţia Biroului meu comise de orice parte la conflict în orice parte a Ucrainei”, se arată în declaraţia procurorului. Potrivit lui Khan, el şi-a instruit deja echipa să studieze toate posibilităţile de conservare a probelor.

„Voi cere, de asemenea, sprijinul tuturor statelor membre şi al comunităţii internaţionale în ansamblu, pe măsură ce Biroul meu îşi începe investigaţiile. Voi cere sprijin bugetar suplimentar, contribuţii voluntare pentru a susţine toate situaţiile noastre şi asigurarea de personal gratuit. Importanţă iar urgenţa misiunea noastră este prea serioasă pentru a fi ţinută ostatică din cauza lipsei de fonduri”, se arată pe site-ul instanţei.

Procurorul a mai remarcat că va continua să monitorizeze îndeaproape evoluţiile de pe teren în Ucraina. „Din nou, fac apel la reţinere şi la respectarea strictă a regulilor aplicabile ale dreptului internaţional umanitar”, a spus el. Se va aminti că Ucraina pregăteşte un proces împotriva Rusiei la Curtea Internaţională de Justiţie a ONU pentru a compensa integral daunele cauzate mediului.