Cum reprezentau românii ciuma în urmă cu 200 de ani jpeg

Cum reprezentau românii ciuma în urmă cu 200 de ani

Zilnic, mureau peste 300 de bucure╚Öteni. Se ├«nt├ómpla ├«n ╚Üara Rom├óneasc─â, ├«n 1813, c├ónd ÔÇ×Ciuma lui CarageaÔÇŁ a secerat peste 90.000 de oameni. Singura salvare a rom├ónilor a fost Sf├óntul Haralambie, cunoscut ├«n tradi╚Ťia poporului rom├ón ca izb─âvitorul epidemiei de cium─â, c─âruia i-au fost ├«n─âl╚Ťate zi ╚Öi noapte rug─âciuni ├«ntru salvare. Acatistul ├«nchinat lui zice: ÔÇ×Bucur─â-te, izb─âvitorule de cium─â ╚Öi de foamete!ÔÇŁ.

Ast─âzi, g─âsim dovada episodului de acum 200 de ani ├«ntr-o icoan─â de colec╚Ťie, realizat─â ├«ntr-un atelier transilv─ânean la ├«nceputul secolului XIX, al c─ârei vizual, reconstituie excelent momentul ├«n care Sf├óntul Haralambie leag─â de grumaz reprezentarea ciumei cu un lan╚Ť greu de fier, pentru a nu mai face r─âu oamenilor.

Icoan─â pe glaj─â, Sf├óntul Haralambie pe tron, leg├ónd ciuma, ram─â pictat─â, atelier transilv─ânean, prima jum─âtate a sec  XIX, pies─â rar─â, provine din colec╚Ťia familiei ie╚Öene Leon Sculy Logotheti (1) jpg jpeg

Icoana pe sticl─â ÔÇ×Sf├óntul Haralambie pe tron, leg├ónd ciumaÔÇŁ, plec├ónd ├«n licita╚Ťie de la un pre╚Ť de pornire de doar 250 de euro, provine din colec╚Ťia familiei ie╚Öene Sculy Logotheti, al c─ârei protagonist, chirurgul Leon Sculy, a fost primul decan al Facult─â╚Ťii de Medicin─â din Ia╚Öi. Precursor al neurochirurgiei rom├óne╚Öti, Leon Sculy, a fost un inovator, ├«ntre altele este cel care a introdus ├«n clinica apa sterilizat─â pentru sp─âlatul m├óinilor, a conceput un aparat destinat steriliz─ârii materialului de sutur─â, a ├«nlocuit sublimatul cu alte substan╚Ťe antiseptice, precum apa oxigenat─â etc.

 Icoana de colec╚Ťie, al─âturi de alte 150 de obiecte de art─â sacr├«, inclusiv icoane rarisime din perioada lui Mihai Viteazul, Matei Basarab ori Constantin Br├óncoveanu, pot fi vizionate online pe artmark.ro. Licita╚Ťia unei Colec╚Ťii de Icoane va avea loc ├«n S─âpt─âm├óna Mare, mar╚Ťi, 14 aprilie, pe platforma Artmark Live.