Cum au disp─ârut oamenii de Neanderthal? jpeg

Cum au disp─ârut oamenii de Neanderthal?

Unul dintre cele mai mari mistere ale existen┼úei umane a fost descifrat de oamenii de ┼čtiin┼ú─â. Ei sus┼úin c─â au aflat ce s-a ├«nt├ómplat cu str─âmo┼čii no┼čtri din Neanderthal, care au disp─ârut brusc dup─â sute de mii de ani de existen┼ú─â.

Decenii de-a r├óndul, exper┼úii au ├«ncercat s─â rezolve aceast─â enigm─â, suprema┼úia noastr─â fiind pus─â pe seama inteligen┼úei, a tehnicilor de v├ón─âtoare mai performante ┼či chiar s-a vorbit despre canibalism. Acum, cercet─âtorii de la Universitatea Cambridge sus┼úin c─â au descoperit motivul real pentru care oamenii din Neanderthal au disp─ârut misterios acum aproximativ 40.000 de ani:i-am invadat.

Omul modern a migrat din Africa ├«n Europa cu o popula┼úie de zece ori mai mare dec├ót cea a neandertalienilor ┼či a pus st─âp├ónire pe a┼čez─ârile acestora. Aceast─â cre┼čtere dramatic─â a popula┼úiei ├«n zon─â i-a adus pe neandertalieni ├«n imposibilitatea de a concura pentru v├ónarea animalelor ┼či aprovizionarea cu alimente pentru sezonul rece.

De cealalt─â parte, num─ârul mare al oamenilor moderni ┼či sistemul mai complex de comunicare, a f─âcut posibil sprijinul reciproc ┼či comer┼úul cu resurse pe timpul iernii. 

image
image

"Confrunt├óndu-se cu acest tip de competi┼úie, neandertalienii par s─â se fi retras ini┼úial ├«n regiunile mai marginale ┼či mai pu┼úin atractive ale continentului ┼či, ├«n cele din urm─â, popula┼úia lor s-a diminuat p├ón─â la dispari┼úie", a explicat profesorul de preistorie ┼či evolu┼úia omului, Sir Paul Mellars.Echipa lui a studiat ruinele din regiunea Perigord din sud-vestul Fran┼úei, care con┼úine cea mai mare concentra┼úie de a┼čez─âri ale neandertalienilor ┼či a primilor oameni care au ajuns ├«n Europa. Acolo au fost descoperite dovezi (unelte din piatr─â ┼či r─âm─â┼či┼úele animalelor) care sus┼úin teoria conform c─âreia un num─âr de oameni de zece ori mai mare dec├ót  neandertalienii au p─âtruns ├«n regiune.

Cercet─âtorii consider─â c─â descoperirile lor demonstreaz─â pentru prima dat─â suprema┼úia numeric─â a popula┼úiilor umane moderne ├«n fa┼úa neandertalienilor ┼či rezolv─â dezbaterea de lung─â durat─â cu privire la motivele dispari┼úiei lor.

R─âm├óne ├«nc─â subiect de dezbatere dac─â oamenii moderni erau ┼či mai inteligen┼úi dec├ót neandertalienii, dar oamenii de ┼čtiin┼ú─â au adus drept dovad─â a inova┼úiilor picturile rupestre sofisticate ┼či utilizarea s─âge┼úilor la v├ón─âtoare.

"Inova┼úiile tehnologice ┼či comportamentale le-au permis popula┼úiilor umane moderne s─â invadeze ┼či s─â supravie┼úuiasc─â ├«n teritoriul ├«n care locuiau neandertalienii", a mai spus Mellars.