Cum arată un permis de conducere emis în perioada interbelică jpeg

Cum arată un permis de conducere emis în perioada interbelică

Muzeul Jude╚Ťean Teleorman a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei o fotografie inedit─â cu un permis de circula╚Ťie din perioada interbelic─â. 

├Än anul 1900, ├«n Bucure╚Öti s-a ├«nfiin╚Ťat Serviciul Circula╚Ťie. Aceasta se ├«nt├ómpla datorit─â faptului c─â ap─âruser─â primele automobile. Primul vehicul ├«nregistrat oficial a fost un automobil dotat cu motor pe ardere intern─â fabricat la Liege ╚Öi care a apar╚Ťinut proprietarului morii Gheorghe Asan. ├Än 1901, prin╚Ťul Bibescu a ├«nfiin╚Ťat Automobilul Club Rom├ón (A.C.R ) achizi╚Ťion├óndu-╚Öi ╚Öi el un automobil fabricat la Liege. ├Än anul 1926, ├«n Rom├ónia erau ├«nscrise 11306 ma╚Öini, ├«n1939 erau 25876 de ma╚Öini ├«nmatriculate, iar ├«n 1944 mai existau numai 9820 de vehicule de mici dimensiuni ├«nscrise.

├Än Rom├ónia primele permise de conducere au fost ob╚Ťinute in urma unor examene ├«nc─â din anul 1907. ├Än urma acestor examene se ob╚Ťinea Brevetul de Conducere. Probele la care erau supu╚Öi cei care doreau s─â se bucure de Brevetul de Conducere constau dintr-o prob─â de vitez─â pe drumurile publice ╚Öi o prob─â de fr├ónare, ├«n caz de urgen╚Ť─â. Permisul de conducere este un document aproape la fel de important ca ╚Öi cartea de identitate ╚Öi, de-a lungul timpului, a fost supus unui num─âr destul de mare de reglement─âri.

Muzeul Jude╚Ťean Teleorman este ├«n posesia unui permis de conducere pentru automobile din anul 1931 apar╚Ťin├ónd lui Spirea St. Pantilie, din Alexandria. El figura ca ╚Öofer profesionist. Permisul de conducere a fost eliberat de Prefectura Municipiului Bucure╚Öti-Serviciul Circula╚Ťie. Acesta avea 14 file ╚Öi con╚Ťinea, pe l├óng─â datele personale ale posesorului, file care erau rezervate rubricii ,,Pedepse suferite de titularÔÇÖÔÇÖ precum ╚Öi un ,,Extras din Legea asupra circula╚Ťiei pe drumurile publice, din 22 octombrie 1929ÔÇÖÔÇÖ.
De asemenea, datorit─â unei ╚Ötampile aplicat─â pe una dintre file, datat─â 9 decembrie 1940, afl─âm c─â ├«n acel an exista ├«n Alexandria Biroul Circula╚Ťie din cadrul Comisariatului de Poli╚Ťie Alexandria.


permis jpg jpeg