Cuba şi primii pași spre capitalism  Opt ani de când „El lider maximo“ a lăsat ţara pe mâinile fratelui Raul jpeg

Cuba şi primii pași spre capitalism. Opt ani de când „El lider maximo“ a lăsat ţara pe mâinile fratelui Raul

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 18 februarie 2016

Unul dintre ultimele bastioane ale socialismului este pe cale să dispară. Deși oficial tot partidul comunist se află la conducere, Cuba s-a angajat pe calea reformelor și își deschide tot mai mult economia.

În vara anului trecut, SUA au reluat relațiile la nivel de ambasadă cu Cuba, după mai bine de 54 de ani de ostilități. Această deschidere a Cubei a fost posibilă după ce, cu opt ani în urmă, în februarie 2008, Raul Castro devenea oficial președintele Cubei. El este fratele mai mic al lui Fidel Castro „El lider maximo“, care se retrăsese în 2006 din viața publică din cauza sănătății precare.

Raul Castro insistă că în Cuba nu este tranziție economică. El vrea să evite ideea implementării unei „schimbări de regim“, a tranziției spre economia de piață, așa cum s-a petrecut în România sau în întreaga Europă răsăriteană. Oficial este vorba doar despre elemente de economie de piață grefate pe sistemul centralizat de conducere a economiei.

Reformele au menirea de a impulsiona creșterea economică pentru a susține programele sociale și incluziunea economică a tuturor cetățenilor cubanezi. În propaganda oficială reformele sunt prezentate ca „îmbunătățiri” ale socialismului. Schimbările au loc „fără grabă, dar fără nicio pauză” spune Raul, care a anunțat că intenționează să părăsească președinția țării în 2018.

Schimbări cosmetice sau de profunzime?

Aceasta contrastează cu părerea celor care vizitează Cuba și consideră că schimbări mult mai mari și mai de amploare sunt pe cale să se petreacă. Turiștii, de exemplu, care se îngrămădesc să vadă combinația de mașini americane de epocă cu socialismul de secol 20 anticipează capitularea rapidă a insulei din Caraibe în fața consumerismului și a turismului de masă. Cu toate că este prea devreme pentru a spune încotro se îndreaptă și mai ales cît de repede, reformele au modificat deja semnificativ relațiile de muncă în Havana.

Cubanezii susțin fără rezerve reformele, atât timp cât cele trei mari realizări ale revoluției nu vor dispărea:accesul gratuit la un sistem performant de asigurarea sănătății, învățământ de calitate și fără plată și siguranța cetățeanului în orașe, de unde practic a dispărut crima organizată și violența de pe stradă.

Click aici pentru continuare