Criza diplomatică dintre Rusia şi Cehia  Putin denunţă „absurditatea” acuzaţiilor emise de autorităţile de la Praga jpeg

Criza diplomatică dintre Rusia şi Cehia. Putin denunţă „absurditatea” acuzaţiilor emise de autorităţile de la Praga

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 27 aprilie 2021

Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat luni "absurditatea" acuzaţiilor emise de autorităţile de la Praga care recent a afirmat că Moscova se află la originea exploziei din 2014 a unui depozit de muniţii din Cehia, declanşând o criză diplomatică între cele două ţări.

La cererea lui Emmanuel Macron, Vladimir Putin a comentat starea actuală a relaţiilor Rusia-Cehia, subliniind absurditatea acuzaţiilor făcute de Praga împotriva Rusiei şi a măsurilor luate", a declarat Kremlinul într-un comunicat, după o convorbire telefonică între Putin şi omologul său francez.

Praga a expulzat sâmbătă nu mai puţin de 18 diplomaţi ruşi, determinând Ministerul Rus de Externe să promită duminică "să îi oblige pe autorii acestei provocări să înţeleagă pe deplin responsabilitatea lor de a distruge fundamentul legăturilor normale dintre ţările noastre". Moscova a reacţionat cu furie, duminică, la acuzaţiile Cehiei că doi spioni ruşi, acuzaţi că în 2018 că i-au otrăvit cu agentul neurotoxic noviciok pe fostul spion rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia, s-ar afla în spatele unei explozii produse acum patru ani la un depozit ceh de muniţie, în care au murit doi oameni. Rusia a declarat persoane non grata 20 de angajaţi ai Ambasadei Cehiei la Moscova, care urmează să părăsească ţara până luni seara. Conflictul este cel mai grav produs între Praga şi Moscova de la sfârşitul deceniilor de dominaţie sovietică asupra Europei de Est, în 1989.