COVID 19 în România  Noi măsuri impuse de autorităţi jpeg

COVID-19 în România. Noi măsuri impuse de autorităţi

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 11 martie 2020

Pentru combaterea coronavirusului, operatorii economici cu cel puţin 90 de angajaţi vor reface orarul de lucru al angajaţilor prin defalcarea orelor de începere a programului. Totul pentru a evita aglomeraţia din mijloacele de transport în comun, a declarat Raed Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgentă (DSU). Este numai una dintre măsurile luate, ieri, de Grupului tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase.

Recomandarea decalării programului angajaţilor entităţilor private se va face în felul următor: unii angajaţi să înceapă programul la ora 8:00, alţii la ora 9:00, iar alţii la ora 10:00, arată Raed Arafat. Recomandarea se aplică la nivelul municipiului Bucureşti şi a municipiilor reşedinţă de judeţ, începând de mâine, 12 martie, până la data de 31 martie, cu posibilitatea de prelungire. Pentru instituţiile de stat, decalarea programului angajaţilor este obligatorie. Instituţiile publice care nu pot aplica aceste reguli, vor identifica soluţii alternative pentru evitarea utilizării de către angajaţi a mijloacelor de transport în comun în perioadele aglomerate

Activitatea muzeelor este suspendată până pe 31 martie, iar autorităţile recomandă ca universităţile să suspende cursurile. În acelaşi timp, Raed Arafat a anunţat că orice activităţi religioase, artistice sau sportive în spaţii închise în care sunt implicate cel puţin 100 de persoane vor fi interzise. Măsura este valabilă până pe data de 31 martie, cu posibilitatea de prelungire. Apoi, distribuirea în afara ţării a medicamentelor şi materialelor sanitare folosite pentru combaterea coronavirusului a fost suspendată pentru următoarele 6 luni.

"La nevoie, structurile poliţiei şi jandarmeriei asigură măsurile de ordine publică şi însoţire necesare, inclusiv fluidizarea circulaţiei rutiere pe traseele de deplasare cu ocazia transporturilor realizate pentru gestionarea tuturor situaţiilor ce vizează fenomenul coronavirus. Apoi, în caz de necesitate, structurile poliţiei, jandarmeriei şi poliţiei locale desfăşoară măsuri de menţinere a ordinii publice în proximitatea locaţiilor unde sunt plasate persoane în carantină sau se realizează activităţi medicale specifice", a mai spus şeful DSU.

Raed Arafat s-a referit şi la situaţia înregistrată in unele puncte de trecere a frontieră. "De asemenea, noaptea trecută, imediat după şedinţa de guvern, a fost constituită o Celulă de criză la Ministerul Afacerilor Interne, cu privire la aglomeraţiile din punctele de trecere a frontierei din vestul României şi organizată o videoconferinţă cu prefecţii din toate judeţele şi municipiul Bucureşti, cărora le-au fost transmise deciziile şi măsurile rapide de aplicat pentru fluidizarea traficului din frontieră şi în ţară. Astfel, a fost suplimentat numărul de medici din punctele vamale şi s-au evaluat epidemiologic toţi cetăţenii români şi străini veniţi din zonele cu focare de infecţie cu COVID-19. Pentru aceştia s-au organizat imediat convoaie de maxim 10 autoturisme, flancate de echipaje de poliţie şi jandarmerie care i-au escortat până în judeţele de domiciliu, unde au fost aşteptaţi de prefecţi şi autorităţi pentru a fi introduşi în centrele de carantină. Astfel, în această dimineaţă, în jurul orei 03.00, punctul de trecere a frontierei a fost liber. Totodată, direcţiile de sănătatea publică au fost aplicat amenzi în cuantum de 20.000 de lei (peste 4000 euro), în următoarele cazuri: La Hunedoara, două persoane au declarat că sosesc din Italia, dintr-o zonă neafectată de risc epidemiologic, iar în urma verificărilor efectuate s-a stabilit că aceştia provin dintr-o zonă aflată în carantină. La Călăraşi, două persoane care au declarat la intrarea în ţară că se vor autoizola la domiciliu, însă până în acest moment nu au ajuns la locul indicat. La Suceava, o persoană care a declarat la intrarea în ţară că se vor autoizola la domiciliu, însă până în acest moment nu au ajuns la locul indicat şi a fost găsit la domiciliul socrului său. În acest moment, sunt 752 de persoane aflate în carantină, persoane care au sosit în România, cu escală, din zonele de risc", a precizat Arafat

"14 zile din viaţa lor pot însemna sănătatea acestui popor!"

În aceeaşi conferintă de presă, Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat că România nu duce lipsă de kituri de testare pentru coronavirus. "Am făcut 12.000 de teste şi avem 31 de cazuri confirmate. Ţin să mulţumesc colegilor noştri, care fac o muncă titanică - cei care testează şi cei care fac anchete epidemiologice", a declarat Nelu Tătaru.

Secretarul de stat a mai declarat că românii care vin din zonele roşii vor fi introduşi în carantină, iar cei care vin din zonele galbene în izolare la domiciliu. Cei care vin din zonele roşii vor fi introduşi în carantină, cei care vin din zonele galbene în izolare la domiciliu. Zona roşie a fost extinsă şi la nordul Franţei şi Madrid. "14 zile din viaţa lor pot însemna sănătatea acestui popor!", este mesajul lui Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii care coordonează grupul de specialişti ce propune măsuri pentru combaterea coronavirusului, către românii care trebuie să respecte regulile de izolare pentru a limita răspândirea virusului.

Referindu-se tot la controlul la graniţe, Raed Arafat a declarat că Poliţia de Frontieră urmăreşte toate cursele aeriene şi traseul pasagerilor, astfel încât cei care vin din Italia să nu poate păcăli autorităţile."Au sosit oameni din Ucraina venind din Italia, prin Giurgiu venind din Italia şi schimbând avioanele şi refuzând unele curse şi mergând cu altele tocmai ca să ascundă zona din care provin. Apelăm la responsabilitatea lor, pentru că pun în risc chiar părinţii lor şi bunicii lor", a spus Raed Arafat. "Au fost ieri persoane care nu au vrut să accepte măsura carantinei. Îi atenţionăm pe cei care vin din Italia în această perioadă că nu putem face nicio excepţie. Unii dintre ei trimit alte persoane să depună plângeri. Îi rugăm să nu aglomereze instituţiile în această perioadă, să facă plângerile online. În carantină se află 752 cazuri - 429 venite prin Ungaria, 23 prin Serbia, 70 prin Bulgaria, 54 au sosit la Aeroportul ”Henri Coandă”. În fine, există tentative de a se organiza cluburi de vacanţă pentru copii. Facem apel a părinţi să nu trimită copiii în comunitate cu alţi copii, este ca şi cum şcoala nu ar fi fost închisă", a mai precizat Raed Arafat.

sursa: adevărul.ro