Copiii erau sacrificați în culturile pre incașe jpeg

Copiii erau sacrificați în culturile pre-incașe

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 21 noiembrie 2011

Ramasitele a 44 de copii sacrificati in urma cu 700 de ani au fost descoperite de arheologii peruvieni in jurul unui turn funerar dintr-un sit anterior epocii incase, in sudul Perului, a anuntat un membru al echipei de arheologi, citat de presa locala, relateaza AFP.

"Este vorba de bebelusi de ambele sexe, a caror varsta mergea de la nou-nascuti pana la trei ani, si care au fost sacrificat intre 1300 si 1400 dupa Cristos", a explicat arheologul Eduardo Arisaca.

Copii sacrificati "au fost ingropati cate doi, in cosuri dispuse in jurul turnului funerar", in situl arheologic Sillustani, din regiunea Puno (sud-est), a precizat acesta.

Turnurile funerare denumite chullpas sunt construite din piatra si fac parte din cultura pre-incasa Kolla, instalata intre 1200 si 1450 era noastra in laguna Umayo, a explicat arheologul.

Fiecare dintre copiii ingropati avea pe piept o piatra din materie vulcanica. Chipurile lor erau orientate spre est, in directia rasaritului.

Cosurile funerare erau inconjurate de ofrande, precum animale si alte resturi de hrana, si de vase din ceramica.

Sapaturile demarate in urma cu mai multe luni aici au aratat ca sacrificiile de copii au fost facute intr-un context de razboi, avand in vedere iconografia pe ceramica descoperita in sit, a adaugat Arisaca.

Turnuri chullpas au fost descoperite pe toate platourile andine inalte din Peru si din Bolivia.