Conac Tabacovici 01 foto Sothebys Romania png

Conacul unui apropiat al Regelui Carol al II-lea, scos la vânzare

📁 Patrimoniu
Autor: Denis Grigorescu
🗓️ 22 iulie 2024

Un conac din comuna argeșeană Budeasa ce a aparținut omului de afaceri Nicolae Tabacovici, bun prieten cu Nicolae Titulescu și cu Brătianii, a fost scoasă la vânzare prin intermediul filialei din România a Sotheby's, cea mai cunoscută casă de licitaţii de pe glob.

Cunoscută sub numele de „Conacul Tabacovici”, clădirea a fost ridicată în jurul anului 1930 de către Nicolae Tabacovici, un foarte influent și apreciat om de afaceri din perioada interbelică.

Conacul din comuna Budeasa, oferit la vânzare pentru 80.000 de euro, are o suprafață de 267 de metri pătrați și patru camere. Iar terenul aferent are 3.300 metri pătrați. Comuna Budeasa este la doar 120 de kilometri de București.

”Construcția în sine este solidă, pe două laturi care se unesc într-un corp în formă de turn la colț, cu puține deschideri pentru ferestre, o zgârcenie care face ca întreaga clădire să amintească într-o oarecare măsură de cule, acele locuințe fortificate specifice sudului țării. Intrarea în casă, de pe platforma dintre stâlpii robuști și rotunzi, oferă o notă de noblețe întregii clădiri”, spun reprezentanții Sotheby's România.

Iar povestea lui Nicolae Tabacovici (1881-1973), cel care a construit conacul de la Budeasa, este una fabuloasă.

Absolvent al Universității din Leipzig, Nicolae Tabacovici a fost unul dintre directorii faimoasei bănci Marmorosch Bank. O minte strălucită și deopotrivă un om foarte abil, Nicolae Tabacovici s-a numărat printre apropiații și oamenii de încredere ai Regelui Carol al II-lea și ai Elenei Lupescu. La insistența Regelui Carol al II-lea, Nicolae Tabacovici a fost numit președintele Consiliului de Administrație la Căile Ferate Române.

Nicolae Tabacovici a avut o strânsă prietenie cu Nicolae Titulescu, fiind de asemenea foarte apropiat de Ionel și Vintilă Brătianu, Titu Maiorescu și Iuliu Maniu.

Comuna Budeasa, unde se află Conacul Tabacovici, găzduiește patru monumente arhitecturale istorice de interes național: casa Hagi Tudorache (secolul al XVIII-lea), curtea boierilor Budișteanu (secolele XVI-XIX), biserica dedicată Adormirii Maicii Domnului și biserica Sfântul Nicolae (ambele din secolul al XVIII-lea).

Conacul are 267 metri pătrați (foto: Sotheby's)
Conacul are 267 metri pătrați (foto: Sotheby's)

Comuna Budeasa din Argeș este cea care l-a găzduit între 19 octombrie şi 8 noiembrie 1714, pe Carol al XII-lea, regele Suediei, venind din Imperiul Otoman, în drumul de întoarcere spre ţara sa.

Carol al XII-lea a stat în cele trei săptămâni la conacul boierului Budişteanu, situat astăzi pe teritoriul comunei Budeasa.

Înaltul oaspete a fost însoţit, din porunca domnitorului Ştefan Cantacuzino, pe întreg timpul cât a stat în Ţara Românească, de marele vornic Radu Popescu, unul dintre cronicarii vremii.

Deşi traversarea Ţării Româneşti era programată în şapte zile, şederea de aproape trei săptămâni a regelui suedez la Piteşti a fost motivată, printre altele, de aşteptarea paşapoartelor de intrare în Imperiul Austro-Ungar.

Sursa: adevarul.ro

Mai multe pentru tine...