Comori găsite în Republica Moldova jpeg

Comori găsite în Republica Moldova

📁 Patrimoniu
Autor: Adevărul Moldova
🗓️ 20 februarie 2015

Luna aceasta au fost descoperite mai multe podoabe de aur într-un tumul sarmatic, tezaurul din acest mormânt numărându-se printre multele comori găsite în Republica Moldova.

Într-un tumul nivelat de lucrări agricole a fost găsit în timpul lucrărilor de descărcare arheologică un obiect unic în Republica Moldova:un pandativ în formă de amforetă. Podoaba provine din mormântul unei femei care cu certitudine provenea din rândurile nobilimii unui trib sarmatic stabilit între Prut şi Nistru în secolele I-II după Hristos. Tezaurul din acest mormânt cuprinde pe lângă pandativul de aur de fabricaţie româană şi alte ornamente de aur, plus mărgele de agat care împodobeau veşmintele decedatei. Săpăturile arheologice continuă în acest loc, conform lui Vlad Vornic de la Agenţia Naţională Arheologică de la Chişinău.

Comori găsite în republica Moldova:colanul din aur de la Dubăsari

În anul 1980 a fost descoperit la Dubăsari un colan de aur în greutate de 814 grame. Descoperirea a fost făcută în timpul unor lucrări de amenajări agricole, cel mai probabil fiind vorba de un mormânt al unui conducător scitic.

Comori găsite în republica Moldova:tezaurul de la Olăneşti, Ştefan Vodă

În 1960 a fost descoperit un tezaur format din elemente de armură de la sfârşitul secolului V înainte de Hristos. Se pare că elementele de armură – 6 coifuri şi 5 cnemide de bronz-au fost ascunse pentru a fi recuperate ulterior:coifurile erau puse unul peste celălalt, iar sub ele se găsea cea mai importantă piesă a comorii:un opaiţ de bronz pe care este inscripţionată în limba greacă o dedicaţie templului Artemidei din Efes. Se pare că piesele au aparţinut armatei lui Zoperion, unul dintre conducătorii oştii lui Alexandru Macedon.

Continuarea pe adevarul.ro