Comoar─â nepre╚Ťuit─â descoperit─â ├«n capitala antic─â a cel╚Ťilor jpeg

Comoar─â nepre╚Ťuit─â descoperit─â ├«n capitala antic─â a cel╚Ťilor

­čôü Antichitate
Autor: Redac╚Ťia

Arheologi de la Universitatea Toulouse au realizat o descoperire istoric─â impresionant─â: ÔÇŁcapitala antic─â pierdut─âÔÇŁ a civiliza╚Ťiei cel╚Ťilor, un grup european important, ├«n Fran╚Ťa. Aici, ei au g─âsit o comoar─â, care con╚Ťine bijuterii, arme ╚Öi alte artefacte din Epoca bronzului, din urm─â cu aproape 3.000 de ani.

Au fost scoase la iveal─â sute de obiecte de nepre╚Ťuit ├«n apropiere de Ganant, o localitate din centru Fran╚Ťei, situat─â la 18 kilometri de Vichy. Cercet─âtorii sus╚Ťin c─â artefactele au fost ├«ngropate, ca parte a unui ritual, potrivit Daily Mail.

Tezaurul g─âsit la situl arheologic de la Gannat a fost ├«mpr─â╚Ötiat ├«n cinci depozite diferite, dintre care unul fusese vizat deja de v├ón─âtorii de comori, a explicat ╚Öeful echipei de arheologi, Pierre-Yves Milcent de la Universitatea Jean Jaur├Ęs din Toulouse, Fran╚Ťa.

image

ÔÇŁS─âp─âturile nu sunt complete, dar avem deja aproximativ 800 de obiecte, majoritatea intacte. Este pentru prima dat─â c├ónd descoperim patru tezaure intacte, pe care le putem recondi╚Ťiona ├«n laborator, ├«n cele mai bune condi╚ŤiiÔÇŁ, a spus Milcent.

Exper╚Ťii consider─â c─â aceste depozite de obiecte pre╚Ťioase, dintre care trei erau aranjate ├«n vase, ar fi putut fi ├«ngropate pentru a forma o ofrand─â divin─â.

image

ÔÇŁDecora╚Ťiunile ╚Öi simbolurile obiectelor din bronz se refer─â la un cult al Soarelui, care era o zeitate important─â la acea vreme, ca ├«n EgiptÔÇŁ, a spus arheologul.

Au fost descoperite br─â╚Ť─âri, inele, pandantive, lame de topor, arme, precum cu╚Ťite, suli╚Ťe ╚Öi s─âbii. Cercet─âtorii cred c─â articolele de bijuterii au fost cel mai probabil purtate de femei ╚Öi copii.

Artefactele ├«i vor ajuta pe arheologi s─â-╚Öi fac─â o imagine despre cum putea fi via╚Ťa civiliza╚Ťiei cel╚Ťilor, din urm─â cu aproximativ 2.800 de ani.

Cel╚Ťii au fost o civiliza╚Ťie important─â din Europa, ale c─âror prime dovezi au ap─ârut ├«n secolele al VII-lea sau al VIII-lea ├«.Hr. Romanii au numit aceast─â popula╚Ťie gali, iar grecii Keltoi, ceea ce ├«nseamn─â barbari.

image

Termenul ÔÇŁcel╚ŤiÔÇŁ este unul relativ modern, folosit de-abia ├«n secolul al XIX-lea pentru a descrie popoarele care tr─âiau ├«n centrul Europei (Fran╚Ťa, Germania), ├«n Austria, Marea Britanie ╚Öi chiar ├«n Rom├ónia, prezen╚Ťa lor fiind atestat─â pe teritoriul Transilvaniei.