Comemorare în Portul Constanţa: 80 de ani de la scufundarea navei Struma  Peste 750 de emigranţi evrei care plecau spre Palestina au murit în Marea Neagră jpeg

Comemorare în Portul Constanţa: 80 de ani de la scufundarea navei Struma. Peste 750 de emigranţi evrei care plecau spre Palestina au murit în Marea Neagră

În ziua de 24 februarie 1942, vasul Struma, plecat din portul Constanţa, a fost torpilat în Marea Neagră de un submarin sovietic. Doar un singur pasager a supravieţuit, relatează adevarul.ro.

La invita┼úia Ambasadei Statului Israel ├«n Rom├ónia, ┼×eful Statului Major al For┼úelor Navale (SMFN), contraamiral Mihai Panait, particip─â mar┼úi, 22 februarie, ora 12.00, ├«n portul Constan┼úa, la ceremonia de comemorare a victimelor tragediei produse la data de 24 februarie 1942, prin scufundarea navei ÔÇ×StrumaÔÇŁ, ├«n Marea Neagr─â.

Evenimentul are loc ├«n Terminalul Pasageri din Portul Constan┼úa ┼či au fost invita┼úi reprezentan┼úi ai autorit─â┼úilor publice civile ┼či militare, pentru a-i comemora pe cei peste 760 de evrei rom├óni care au pierit ├«n urm─â cu 80 de ani, ├«n apele m─ârii, pe fondul evenimentelor din timpul celui de Al Doilea R─âzboi Mondial.

├Än cadrul ceremoniei, E.S. David Saranga, ambasadorul Israelului ├«n Rom├ónia, al─âturi de ┼čeful Statului Major al For┼úelor Navale, contraamiral Mihai Panait, vor ie┼či ├«n larg ┼či vor arunca ├«n mare coroane de flori moment ├«n care se vor trage mai multe salve, va fi intonat Imnul Eroilor ┼či Rug─âciunea marinarilor.

646x404 (16) jpg jpeg

FOTO: Ambasadorul Israelului ┼či ┼čeful Statului Major al For┼úelor Navale ├«n Portul Constan┼úa

Citeste mai mult: adev.ro/r7p1x2ÔÇ×StrumaÔÇŁ a fost ultimul vas cu emigran┼úi rom├óni evrei care a p─âr─âsit portul Constan┼úa ├«n anul 1941, drama pasagerilor s─âi fiind elocvent─â pentru condi┼úiile ├«n care se desf─â┼čurau transporturile de emigran┼úi ├«n timpul celui de Al Doilea R─âzboi Mondial.

La data de 12 decembrie 1941, ÔÇ×StrumaÔÇŁ a ie┼čit din portul Constan┼úa, cu 770 de emigran┼úi evrei rom├óni la bord (dintre care 100 copii), cu destina┼úia Istanbul, unde pasagerii urmau s─â primeasc─â vize pentru a merge mai departe. Ei erau veni┼úi de pe tot teritoriul Rom├óniei ┼či erau deci┼či s─â-┼či p─âr─âseasc─â locurile natale ┼či s─â renun┼úe la cet─â┼úenia rom├ón─â, pentru a-┼či salva via┼úa.

C├óteva zile mai t├órziu, la data de 16 decembrie 1941, ÔÇ×StrumaÔÇŁ a ancorat ├«n micul port turcesc Buyukdere, la 3 mile Nord de Bosfor. Pasagerilor nu li s-a permis s─â coboare de la bordul navei, iar nava a fost pus─â ├«n carantin─â, pe o perioad─â care s-a prelungit 9 s─âpt─âm├óni. ├Än seara zilei de 23 februarie 1942, autorit─â┼úile portuare au dispus trimiterea vasului ├«napoi, ├«n Marea Neagr─â, pentru a reveni ├«n Rom├ónia. Pe 24 februarie 1942, nava a fost torpilat─â de un submarin sovietic.

Soarta a f─âcut ca s─â fie un singur supravie┼úuitor, un t├ón─âr, pe nume David Stoliar, din Bucure┼čti, datorit─â c─âruia opinia public─â a aflat multe dintre dramele care au avut loc atunci, la bord.