China se opune excluderii Rusiei din G20: E un membru important  Niciun stat nu are dreptul să excludă un alt stat jpeg

China declară că prietenia sa cu Rusia este „solidă ca o stâncă” şi că mediază deja în conflictul din Ucraina

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 7 martie 2022

Prietenia dintre China şi Rusia este "solidă ca o stâncă", iar perspectivele de cooperare dintre cele două ţări sunt foarte largi, a declarat luni ministrul chinez de externe Wang Yi, citat de Reuters, afirmând în acelaşi timp că Beijingul deja "face oficii de mediator" în conflictul din Ucraina, potrivit agerpres.ro.

Cooperarea între cele două state aduce beneficii şi bunăstare ambelor popoare, a declarat şeful diplomaţiei chineze în conferinţa sa de presă anuală pe marginea sesiunii Adunării Naţionale a Poporului (ANP, parlamentul) care se desfăşoară în această săptămână la Beijing.

China "face deja oficiile de mediator" între Ucraina şi Rusia, a afirmat Wang Yi, subliniind că Beijingul va depune eforturi pentru a oferi asistenţă umanitară ce "nu poate fi politizată", potrivit EFE.

"Pacea şi dialogul trebuie promovate, iar China a făcut deja unele eforturi în acest sens. Au fost două runde de negocieri şi sperăm să fie şi o a treia. Cu cât sunt mai multe divergenţe, cu atât este mai mare nevoia de a ne aşeza la masa negocierilor", a menţionat ministrul chinez de externe.

Până în prezent, China a avut o poziţie ambiguă faţă de conflictul din Ucraina - a evitat să utilizeze cuvântul "invazie" - insistând atât asupra "respectării integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor", cât şi asupra atenţiei ce trebuie acordată "cerinţelor legitime ale Rusiei în materie de securitate", notează EFE.

Pe de altă parte, China a insistat că situaţiile din Taiwan şi Ucraina sunt diferite, fiindcă Taiwanul a fost mereu parte a Chinei, a spus Wang Yi