China a lansat noul Drum al M─ât─âsii  jpeg

China a lansat noul Drum al M─ât─âsii

­čôü Istorie recent─â
Autor: Viorica Marin

Pre┼čedintele Chinei Xi Jinping a lansat oficial, ├«n cadrul unui summit interna┼úional desf─â┼čurat la Beijing, ├«n prezen┼úa a 29 de ┼čefi de stat ┼či de guvern, noul Drum al M─ât─âsii, un proiect gigantic, care ar trebui s─â se conecteze China cu Europa ├«n materie de comer┼ú ┼či geostrategie.

La ceremonia de deschidere, Xi Jinping a declarat c─â China va investi 250 de miliarde de yuani (113 miliarde de euro) ├«n proiecte care promoveaz─â at├ót cre┼čterea economic─â c├ót ┼či dezvoltarea durabil─â.

ÔÇ×Vom construi o platform─â deschis─â pentru cooperare, sprijin ┼či sus┼úinere a unei economii mondiale deschiseÔÇť, a spus Xi Jinping ├«n discursul s─âu de la ceremonia de deschidere a Forumului.

Guvernul chinez va investi zeci de miliarde de dolari ca parte a unui ambi┼úios plan viz├ónd reconstruc┼úia porturilor, ┼čoselelor ┼či re┼úelelor feroviare.

ÔÇ×Comer┼úul este motorul important al dezvolt─ârii economiceÔÇŁ, a declarat liderul de la Beijing ├«n timpul summit-ului la care particip─â 29 de lideri interna┼úionali. Planul, care urm─âre┼čte s─â extind─â leg─âturile comerciale ├«ntre Asia, Africa, Europa ┼či dincolo de aceste continente, a fost pentru prima oar─â dezv─âluit ├«n 2013.

├Än discursul s─âu, pre┼čedintele Xi Jinping a asigurat diploma┼úi occidentali c─â planul, descris ca un nou Drum al M─ât─âsii, nu reprezint─â o ├«ncercare de a promova influen┼úa chinez─â pe plan global.

Pre┼čedintele rus Vladimir Putin ┼či pre┼čedintele turc Recep Tayyip Erdo─čan s-au aflat printre cei care au aplaudat ├«n timp ce liderul chinez a vorbit de o mare familie cu o co-existen┼ú─â armonioas─â ┼či a promis miliarde de dolari ├«n ├«mprumuturi ┼či investi┼úii. Japonia ┼či India nu au participat la acest summit, fiind suspicioase c─â agenda de dezvoltare a Chinei mascheaz─â o tentativ─â pentru bunuri strategice ┼či ambi┼úii geopolitice.

image

Beijingul propune o ÔÇ×globalizare made in ChinaÔÇŁ scrie ÔÇ×Le MondeÔÇť. Pre┼čedintele chinez a cerut duminic─â o cooperare mai str├óns─â ├«ntre Asia ┼či Europa de la lupta ├«mpotriva terorismului p├ón─â la realizarea de investi┼úii comune, noteaz─â ┼či Washington Post, sus┼úin├ónd c─â proiectul este menit─â s─â creasc─â influen┼úa global─â a Beijingului.

├Äncerc├ónd o revigorare a vechilor rute comerciale, printr-un nou Drum al M─ât─âsii, planul este extrem de ambi┼úios, propun├ónd construirea de drumuri, c─âi ferate, porturi, conducte ┼či alte elemente de infrastructur─â care s─â lege China de Asia Central─â, Europa ┼či Africa pe mare ┼či pe uscat. ÔÇ×Financial TimesÔÇť atrage aten┼úia c─â printr-un asemenea proiect Beijingul ar putea ├«ncerca s─â cumpere influen┼ú─â politic─â ├«n regiune, export├óndu-┼či totodat─â dezechilibrele economice.

Foto sus: Pre┼čedintele Chinei Xi Jinping ╚Öi pre┼čedintele rus Vladimir Putin (foto: kremlin.ru)

Sursa: adevarul.ro