Steag Polonia Pixabay jpg

Cetățenii polonezi, îndemnați să părăsească Belarusul

📁 Istorie recentă
🗓️ 11 octombrie 2022

Polonia și-a îndemnat, luni, cetățenii să evite deplasările în Belarus și le-a recomandat celor care se află deja în țara vecină să o părăsească.

Anunțul survine în ziua în care președintele belarus Aleksandr Lukașenko a afirmat în cadrul unei reuniuni cu înalţi responsabili din domeniul securităţii de la Minsk că Polonia ar putea trimite trupe armate la granița dintre cele două țări, invocând acest lucru drept pretext pentru desfășurarea unei grupări militare „regionale” împreună cu Moscova, relatează adevarul.ro.

„Ei și-au mutat forțele la 100 de kilometri de graniță, saturându-le cu arme NATO. Ei au trimis toate (armele) sovietice și poloneze pe care le aveau Ucrainei. Au scăpat de ele”, a afirmat Lukașenko.

Ulterior, liderul belarus și-a întrebat retoric generalii cât va dura până când Polonia își va trimite forțele înapoi la granița cu Belarusul, acum că au primit armamente NATO moderne.

„Polonia pur și simplu tremură, cerându-le americanilor să aducă imediat și plaseze arme nucleare în Polonia, inclusiv cele din arsenalul nuclear al Germaniei”, a mai adăugat Lukașenko.

Mihailo Podoliak, consilier prezidenţial ucrainean, a afirmat, luni după-amiaza, într-o postare publicată pe Twitter că „Lukașenko continuă să își vândă suveranitatea Federației Ruse. Plasarea unui contingent rusesc în Belarus sub pretexte false reprezintă o formalizare a ocupației”.