Lucrari Cetatea Poenari 02 foto CJ Arges jpg

Cetatea lui Vlad Ţepeş de la Poenari, restaurată cu cu fonduri europene

📁 Patrimoniu
Autor: Denis Grigorescu
🗓️ 17 aprilie 2023

Finanţate cu fonduri europene, lucrările de restaurare a cetăţii lui Vlad Ţepeş de la Poenari, Argeș, au demarat în iulie 2022 și se apropie de 50%.

„La ora actuală, procentul de execuție a lucrărilor la cetatea Poenari este de peste 40%. După pauza de iarnă, lucrările au reînceput în prima săptămână din luna martie. Conform prevederilor contractuale, lucrările de restaurare a cetății trebuie terminate până la finalul acestui an”, au declarat pentru „Adevărul” reprezentanții Consiliului Județean Argeș.

În iulie 2021, Consiliul Județean Argeș a semnat contractul de proiectare și execuție cu asocierea câștigătoare a licitației, SC EURAS SRL – SC ARHING SRL. Lucrările au început în vara lui 2022 cu o întârziere de mai multe luni, deoarece mai erau necesare câteva avize de la Ministerul Culturii.

Valoarea totală a contractului de proiectare și execuție lucrări pentru restaurarea cetății Poenari se ridică la 20,1 milioane lei, din care proiectarea a costat 1,2 milioane lei, asistența tehnică din partea proiectantului - 190.400 lei, iar execuția propriu-zisă a lucrărilor se ridică la 18,7 milioane lei. Finanțarea este asigurată din fonduri europene.

Lucrările de restaurare a fortăreței lui Vlad Țepeș acoperă în total suprafaţa de 1.897 metri pătrați, incluzând suprafaţa construită a cetăţii şi calea de acces pietonală existentă, mai precis 1.480 de trepte ce erau în stare avansată de degradare.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro