Centenarului Marii Uniri echivalat cu ocuparea Transilvaniei!  Discursuri nepotrivite, f─âcute ├«n prezen╚Ťa consulului general al Ungariei la Cluj Napoca jpeg

Centenarului Marii Uniri echivalat cu ocuparea Transilvaniei! Discursuri nepotrivite, f─âcute ├«n prezen╚Ťa consulului general al Ungariei la Cluj-Napoca

­čôü Istorie recent─â
Autor: Ionel Grigorescu

Cu prilejul prezen╚Ťei sale ├«n municipiul Cluj-Napoca, la sf├ór╚Öitul lunii ianuarie, Lomnici Zoltan, pre┼čedintele Consiliului Demnit─â┼úii Umane din Ungaria, s-a aflat la Cluj-Napoca, al─âturi de parlamentarul ungar Gergely Gaal, pentru a participa la lansarea Programului ÔÇť2018 - Anul Comemorativ Matia CorvinÔÇŁ. 

├Än cadrul conferin┼úei de pres─â dedicat─â prezent─ârii programului, Lomnici Zoltan a f─âcut o declara┼úie ╚Öocant─â ╚Öi penibil─â ├«n acela╚Öi timp, care nu are absolut nioc leg─âtur─â cu regele Matei Corvin: ÔÇ×├Än Rom├ónia trebuie s─â se comemoreze ┼či aniversarea a 100 de ani de la ocuparea Transilvaniei. Da, ├«ntr-adev─âr asta este ceea ce numesc rom├ónii Marea Unire!ÔÇÖÔÇÖ.

Cite╚Öte declara┼úia aici. 

Ceea ce este profund ├«ngrijor─âtor este faptul c─â aceast─â declara╚Ťie a fost f─âcut─â ├«n prezen╚Ťa a doi oficiali ai statului ungar (parlamentarul FIDESZ Gaal Gergely ╚Öi consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Mile Lajos). Este surprinz─âtor ╚Öi jignitor pentru poporul rom├ón ╚Öi Rom├ónia ca stat c─â domnul Mile Lajos, ├«n calitatea sa de diplomat acreditat ├«n Rom├ónia, nu a adoptat nicio pozi╚Ťie de contestare a afirma╚Ťiilor lui Lomnici Zoltan, ├«n condi╚Ťiile ├«n care orice diplomat acreditat ├«n Rom├ónia ar trebui, in primul r├ónd, s─â manifeste respect fa╚Ť─â de ╚Ťara care ├«l g─âzduie╚Öte. Este adev─ârat c─â Ministerul ungar al Afacerilor Externe ╚Öi Comer╚Ťului Exterior a interzis diploma╚Ťilor ungari, ├«n ultimii doi ani, s─â participe la festivit─â╚Ťile na╚Ťionale ale Rom├óniei, o alt─â abera╚Ťie diplomatic─â dealtfel, subsumat─â aceluia╚Öi r─âzboi hibrid pe care Ungaria ├«l poart─â de ceva timp la adresa Rom├óniei. Dar aceast─â interdic╚Ťie de a participa la s─ârb─âtoarea na╚Ťional─â a ╚Ťarii ├«n care e╚Öti acreditat nu este normal s─â continue cu interdic╚Ťia de a adopta o pozi╚Ťie critic─â atunci c├ónd, ├«n prezen╚Ťa ta ca diplomat, un cet─â╚Ťean al ╚Ťarii tale jigne╚Öte statul ├«n care tu ├«ti desf─â╚Öori activitatea. 

image

Nu ├«ntelegem de ce domnul Lomnici Zoltan a ales ca ├«n conferin╚Ťa de pres─â amintit─â s─â jigneasc─â poporul rom├ón cu o asemenea afirma╚Ťia f─âcut─â ├«n municipiul Cluj-Napoca, un ora╚Ö multicultural, ├«n care rom├ónii ╚Öi maghiarii tr─âiesc de sute de ani ├«n ├«ntelegere. Dac─â cineva este curios s─â intre pe site-ul Consiliului Demnit─â╚Ťii Umane, vom observa c─â activitatea domnului Lomnici Zoltan este conexat─â de cea a europarlamentarului Laszlo Tokes si de cea a pre╚Öedintelui celei mai importante organiza╚Ťii a maghiarilor din Serbia, Pasztor istvan. ( http://emberimeltosagtanacsa.hu/

De altfel, evenimentul de la Cluj-Napoca la care a participat Lomnici Zoltan, a fost organizat de Asocia╚Ťia ÔÇťKincses KolozsvarÔÇŁ/ÔÇŁClujul Comoar─âÔÇŁ, al c─ârei pre╚Öedinte este Gergely Balazs, nepotul europarlamentarului Laszlo Tokes. C─â domnul Tokes are o atitudine de multe ori sfid─âtoare ╚Öi r─âut─âcioas─â la adresa Rom├óniei este un fapt binecunoscut. Nu degeaba pre╚Öedintele Rom├óniei i-a retras Ordinul Steaua Rom├óniei ├«n urm─â cu c├ó╚Ťiva ani, pentru declara╚Ťiile privind necesitatea instituirii unui protectorat al Ungariei ├«n Transilvania! 

Dar nefireasc─â este ins─â pasivitatea domnului Mile Lajos pe parcursul conferin╚Ťei de pres─â, care prin atutudinea adoptat─â a girat, practic, mesajul transmis de Gaal Gergely ╚Öi Lomnici Zoltan, mesajul prin care Centenarul Marii Uniri este echivalat cu ocuparea Transilvaniei de c─âtre Rom├ónia!. Ziarele din Cluj solicitau autorit─â╚Ťilor rom├óne s─â adopte m─âsuri legale ├«mpotriva lui Lomnici Zoltan pentru declara╚Ťiile f─âcute. ├Än opinia mea, m─âsurile ar trebui, mai degrab─â, ├«ndreptate spre consulul ╚Öef de la Cluj-Napoca, domnul Mile Lajos, care prin prezen╚Ťa sa a girat afirma╚Ťiile cet─â╚Ťeanului ungar. Din punctul meu de vedere, m─âsura minimal─â pe care autorit─â╚Ťile rom├óne ar trebui s─â o adopte este aceea a solicit─ârii m─âcar a unor explica╚Ťii diploma╚Ťiei ungare pentru a fi siguri c─â, pe viitor, asemenea situa╚Ťii nu vor mai avea loc. Sunt tare curios cum ar fi reac╚Ťionat domnul ministru ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, dac─â un diplomat rom├ón ar fi luat parte la o ac╚Ťiune ├«n care ar fi fost contestat meritul ├«nainta╚Öilor ungari ├«n timpul Revolu╚Ťiei din 1848....cu siguran╚Ť─â nu ar fi trecut dec├ót c├óteva minute si ambasadorul Rom├óniei la Budapesta ar fi fost chemat pentru explica╚Ťii.