Emisiunea de mărci poştale „Centenarul Constituţiei României Întregite”

„Centenarul Constituţiei României Întregite”, emisiune de mărci poştale

📁 Istorie recentă
🗓️ 27 martie 2023

Emisiunea de mărci poştale „Centenarul Constituţiei României Întregite”, alcătuită din trei timbre, o coliţă dantelată şi un plic prima zi, este disponibilă de luni, în reţeaua magazinelor Romfilatelia.

Potrivit unui comunicat al Romfilatelia, emisiunea de mărci poştale marchează împlinirea, pe 28 martie, a 100 de ani de la adoptarea primei Constituţii a României Mari, ca lege fundamentală unică pentru toate provinciile istorice unite cu ţara mamă România, la 1 decembrie 1918.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,90 lei, imaginea Regelui Ferdinand I, supranumit Întregitorul, este asociată cu cea a coroanei de oţel cu care a fost încoronat la Alba Iulia.

Timbrul cu valoarea nominală de 4,30 lei redă imaginea artizanului Legii Fundamentale şi a altor momente importante ale istoriei României, prim-ministrul Ion I. C. Brătianu, alături de cea a stemei Regatului României.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 11 lei sunt reproduse imaginea juristului liberal Constantin G. Dissescu, senator, raportorul Legii Fundamentale din 1923 şi "creatorul ramurei dreptului constituţional şi administrativ român", asociată cu imaginea stemei Senatului României.

Timbrul coliţei emisiunii cu valoarea nominală de 34 lei prezintă în fascimil coperta volumului cu textul "Noii Constituţiuni", încadrat de două file ale actului de promulgare semnat de Regele Ferdinand I.

Prin principiile sale, Constituţia din 1923 a fost una dintre cele mai avansate şi democratice din Europa acelor vremuri.

Emisiunea de mărci poştale „Centenarul Constituţiei României Întregite” este disponibilă în reţeaua magazinelor Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi online pe http://romfilatelia.ro/store/.