Cele mai vechi proteze din lume, descoperite la mumii egiptene
Oamenii de ştiinţă au descoperit două proteze pentru degetele mari de la picioare la mumii egiptene. Potrivit lor, este vorba de cela mai vechi proteze descoperite vreodată în lume.
Cercetători de la Universitatea din Manchester au demonstrat că bucata de lemn şi piele alcătuită din trei părţi, găsită într-un sarcofag egiptean de la Muzeul din Cairo şi într-unul de la British Museum, era folosită ca proteză la egiptenii care nu mai aveau degetul mare de la picior, scrie realitatea.net.
Vechi de 2.600 de ani, sunt primele proteze descoperite vreodată. Dr Jacky Finch, din echipa de cercetători de la Universitatea din Manchester, arată în revista Lancet că, "pentru a fi considerată o proteză adevărată, trebuie să îndeplinească mai multe criterii. Materialul trebuie să reziste la forţe fizice, să nu se rupă şi să nu se strice când este folosit. Şi proporţiile sunt importante, iar aspectul trebuie să fie destul de natural ca să fie acceptabil atât pentru utilizator, cât şi pentru anturajul său. Este necesar ca proteza să poată fi pusă şi scoasă cu uşurinţă. Cel mai important este însă să uşureze mersul".Protezele pentru degetele mari au fost testate de câţiva voluntari. După ce au purtat imitaţii ale protezelor egiptene, ei au obţinut rezultate bune, un voluntar reuşind să meargă foarte bine cu două proteze. Captatorii aşezaţi sub picioarele voluntarilor n-au detectat o creştere semnificativă a presiunii exercitate, iar oamenii au considerat că protezele sunt foarte confortabile.