Cele mai importante 20 de stiri istorice din 2013 jpeg

Cele mai importante 20 de stiri istorice din 2013

Site-ul historyextra.com a realizat un top al celor mai importante 20 de știri cu subiect istoric din anul 2013. Conform acestora, primele 20 de evenimente cu rezonanță istorică de anul trecut sunt:

1. Descoperirea rămășițelor lui Richard al III-lea într-o parcare din LeicesterÎn februarie au fost descoperite într-o parcare din Leicester rămășițele lui Richard al III-lea, la 527 de ani de la moartea sa în Bătălia de la Bosworth.

2. Descoperirea în Munchen a operelor de arte confiscate de naziștiÎn noiembrie o colectie de 1500 de obiecte de artă confiscate de naziști între 1930 și 1940 a fost descoperită în Munchen.

3. Păstrarea inelului lui Jane Austen în Marea BritanieMinistrul Culturii Ed Vaizey a intervenit și a oprit ieșirea inelului lui Jane Austen din Marea Britanie, chiar dacă acesta fusese cumpărat de Kelly Clarkson pentru peste 152.000 de lire 

4. Moartea lui Margaret ThatcherPrima femeie premier britanic s-a stins din viață în aprilie, la varsta de 87 de ani.

5. Desemnarea celui mai tânăr soldat britanic din Primul Război MondialUn băiat de 12 ani, care a luptat pe Somme, mințind cu privire la vârsta sa, a fost declarat cel mai tânăr soldat britanic din Primul Război Mondial în noiembrie.

6. Moartea lui Nelson MandelaPrimul președinte sud-afircan de culoare s-a stins din viață în decembrie, la 97 de ani. 

7. Permiterea săpăturilor în mormântului Regelui AlfredÎn august s-a primit autorizația pentru începerea săpăturilor în mormântul din Winchester, considerat a fi locul de veci al Regelui Alfred.

8. Programul BBC pentru centenarul izbucnirii Primului Război MondialÎn octombrie BBC a lansat un vast program pentru centenarul izbucnirii Primului Război Mondial, care se va desfașura între 2014 și 2018.

9. Păstrarea în Marea Britanie a primelor tablouri cu canguri și câini dingoDouă tablouri semnate de George Stubbs, primele în care apar cangurii și câinii dingo din Europa, vor rămâne în Marea Britanie, s-a anunțat în noiembrie.

10. David Bowie este votat cel mai bine îmbrăcat britanic din istorieDavid Bowie este votat cel mai bine îmbrăcat britanic din istorie într-un sondaj organizat de BBC History Magazine, obtinând 48, 5% din voturi. 

11. Descoperirile arheologice din LondraSăpăturile arheologice din Londra au dus la câteva descoperiri importante, datând din epoca romană și din perioada Marii Ciume 

12. Descoperirea porțiunii lipsă din drumul către StonhengeIn septembrie arheologii au anunțat descoperirea porțiunii lipsă din drumul care făcea legatura cu complexul de la Stonhenge.

13. Portretul scriitoarei Jane Austen va fi pe bacnota de 10 lirePortretul scriitoarei Jane Austen va fi primul chip feminin, cu exceptia celui al Reginei, care se va afla pe bacnotele britanice, a anunțat în iulie Banca Angliei.

14. Vibrațiile provoacă rotirea unei statui din Muzeul din ManchesterVibrațiile puternice produse de traficul intens au făcut ca o statuie egipteană antică să se rotească complet în jurul axei proprii într-un muzeu din Manchester.

15. Moartea lui Mick AstonMick Aston, arheolog și fost prezentator al Time Team, a murit în iunie, la 66 de ani.

16. Finalizarea seriei Horrible HistoriesDupă 20 de ani, seria de cărți pentru copii Horrible Histories, scrisă de Tarry Deary, s-a încheiat.

17. Redeschiderea dezbaterii privind locația Bătăliei de la HastingsPe 1 decembrie, prin intermediul emisiunii Time Team de pe Channel 4, a fost redeschisă dezbaterea privind locația bătăliei de la Hastings din 1066.

18. Decesul ultimul britanic născut în secolul al XIX-leaGrace Jones, ultimul britanic născut în secolul al XIX-lea, a murit in noiembrie.

19. Descoperirea unui sicriu de copil din epoca romanăÎn noiembrie a fost descoperit un sicriu de copil din epoca romană în regiunea de graniță dintre Leicestershire și Warwickshire 

20. Aniversarea a 500 de ani de la Bătălia de la FloddenBătălia de la Flodden, din septembrie 1513, a pus capăt celei mai mari invazii scoțiene asupra Angliei, printr-o categorică victorie engleză.

Sursa:http://www.historyextra.com/news/top-20-history-news-stories-2013