Cele două Corei negociază reuniunea familiilor separate de război jpeg

Cele două Corei negociază reuniunea familiilor separate de război

📁 Istorie recentă
🗓️ 5 februarie 2014

Coreea de Sud şi Coreea de Nord negociază, miercuri, reluarea reuniunilor familiilor separate de război, un subiect sensibil ai cărui critici acuză Phenianul că îl foloseşte ca monedă de schimb în disputa sa cu Seulul, scrie Digi24.

Oficialii din cele două ţări s-au întâlnit miercuri dimineaţă în satul de frontieră Panmunjom-unde a fost semnat în 1953 armistiţiul care pune capăt ostilităţilor-pentru a fixa data a ceea ce ar fi prima reuniune a familiilor separate, din 2010 şi până în prezent.

Un acord ar fi un prim semn de calmare a tensiunilor între cei doi inamici, care încearcă de mai mulţi ani să găsească un numitor comun pentru a coopera şi a atenua tensiunile. Dar precedentele tentative în acelaşi dosar au eşuat. În august, negocierile între Phenian şi Crucea Roşie sud-coreeană s-au încheiat fără vreun acord.

Sute de persoane, izolate de o parte şi de alta a frontierei timp de şase decenii, ar fi trebuit să se reunească în luna următoare. Candidaţii selecţionaţi erau pregătiţi să meargă în staţiunea montană Kumgang, pe teritoriul nord-coreean, când Phenianul a anulat totul, sub pretextul "ostilităţii" manifestate de Seul. O răzgândire de ultim minut nu este exclusă nici de această dată, Coreea de Nord fiind nemulţumită de exerciţiile militare programate între Statele Unite şi Coreea de Sud la sfârşitul lui februarie.

Aproximativ 71.000 de persoane, dintre care jumătate au peste 80 de ani, aşteaptă în Coreea de Sud să îşi revadă rudele.

Sursa:www.digi24.ro