image

Cel mai vechi ziar studenţesc din Europa, salvat de la închidere

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: C. S.
🗓️ 31 octombrie 2023

„The Student”, fondat în 1887 la Universitatea din Edinburgh, cel mai vechi ziar studenţesc din Europa, a fost salvat de la închidere după ce echipa de voluntari care îl editează a colectat peste 3.000 de lire sterline printr-o urgentă acţiune de finanţare participativă, scrie Agerpres.

Publicaţia „The Student” a fost fondat de romancierul Robert Louis Stevenson, cunoscut pentru volumele ''Comoara din insulă'' şi ''Kidnapped'', care a fost şi primul editor artistic al publicaţiei.

Ziarul, deşi independent financiar până la un anumit moment, s-a confruntat cu pericolul închiderii după ce asociaţia de studenţi din universitate s-a retras dintr-un parteneriat de lungă durată care stipula ca ziarul să relateze despre alegerile din cadrul asociaţiei şi să le publice reclamele.

Publicaţia a lansat un apel iniţial pentru o finanţare de 1.000 de lire sterline, dar după ce editorul scoţian DC Thomson, care publică „The Sunday Post” şi „The Beano”, a donat 730 de lire sterline, suma a depăşit 2.000 de lire sterline. Campania de finanţare a strâns peste 3.300 de lire sterline.

Cu un tiraj bilunar de 750 de exemplare, „The Student” a încercat să obţină publicitate suplimentară din partea unor afaceri locale, dar pandemia şi criza financiară a îngreunat demersul.

Ziarul a fost o pepinieră pentru mulţi jurnalişti proeminenţi şi personalităţi publice, printre care fostul lider laburist Gordon Brown, care a fost şi editor al publicaţiei; prezentatoarea BBC Laura Kuenssberg; jurnalistul politic James Kirkup; scriitoarea scoţiană Amy Liptrot.

Mai multe pentru tine...