Cel mai vechi vin din lume, descoperit într-un mausoleu roman (© Journal of Archaeological Science)

Cel mai vechi vin din lume, descoperit într-un mausoleu roman

Oamenii de știință au identificat cel mai vechi vin din lume: o picătură de vin alb cu o vechime de aproximativ 2.000 de ani, descoperită într-un sit funerar din Roma Antică situat în sudul Spaniei.

Vinul a fost descoperit în 2019 într-un mausoleu roman de lângă Carmona, un oraș de lângă Sevilla, despre care se crede că ar fi fost un mormânt de familie, datând din perioada vechiului oraș roman Carmo, informează Agerpres.

Situl funerar conținea șase urne cu rămășițe umane, precum și mai multe obiecte, potrivit echipei de cercetători de la Universitatea din Cordoba și de la Departamentul de arheologie al orașului.

Analiza profilului mineral al lichidului descoperit în interiorul unei urne funerare din sticlă, sigilată, și detectarea anumitor polifenoli caracteristici, care se regăsesc în orice vin, au permis cercetătorilor să stabilească faptul că lichidul este vin alb, potrivit rezultatelor publicate în Journal of Archaeological Science.

Identificarea originii vinului s-a dovedit a fi cea mai dificilă provocare, deoarece acesta nu poate fi comparat cu alte resturi de vin de la acea vreme, au precizat cercetătorii. Cu toate acestea, ei au găsit asemănări cu profilul mineral al vinurilor albe din zilele noastre, produse în Montilla-Moriles, o regiune viticolă din estul orașului Carmona, și cu vinurile Jerez/Xeres/Sherry din Jerez de la Frontera.

În timp ce vinul a fost folosit pe scară largă de către romani pentru ritualurile de înmormântare datorită semnificației sale religioase, resturile de vinuri antice descoperite până în prezent erau uscate, adesea „absorbite în pereții vaselor”, potrivit cercetătorilor, care au precizat că în acest caz este vorba despre „cel mai vechi vin antic conservat în stare lichidă”.

Foto sus: Cel mai vechi vin din lume, descoperit într-un mausoleu roman (© Journal of Archaeological Science)

Mai multe pentru tine...