220227135133 antonov an 225 mriya restricted jpg

Cel mai mare avion din lume, reconstruit de ucraineni într-o locație secretă. Fusese distrus de ruși

📁 Istorie contemporană
🗓️ 10 noiembrie 2022

Compania ucraineană Antonov construiește un al doilea avion An-225 Mriya, după ce primul a fost nimicit în luna februarie de forțele ruse, în timpul atacului în regiunea Kiev, în prima zi a „operațiunii speciale” in Ucraina, relatează Adevărul Economic, site al publicației ucrainene Adevărul (Pravda). 

Compania ucraineană Antonov construiește o a doua aeronavă An-225 Mriya. 

Conform liderului companiei, noua aeronavă este finalizată în proporție de 30%. Directorul general al companiei ucrainene, Evgheni Gavrilov a discutat despre reconstrucție la Leipzig, conform Bild. 

Lucrările la noul avion continuă într-o locație secretă. Părți ale aeronavei bombardate și noi piese vor fi adăugate celui de-al doilea An-225, cel care era neterminat”, a declarat Gavrilov. 

Conform oficialului ucrainean, proiectul costă 500 de milioane de euro. 

Aeroportul Leipzig/Halle din Germania va participa la strângerea de fonduri pentru reconstrucția aeronavei. Suveniruri referitoare la cel mai mare avion din lume, precum machete ale Mriya, vor fi comercializate în aeroport. 

Avionul Antonov An-225 Mriya. 

Aeronava a zburat frecvent la Leipzig înainte de debutul războiului din Ucraina. În luna ianuarie, compania a primit o ofertă de a evacua avionul la Leipzig, din pricina amenințării unei invazii, iar o astfel de evacuare era programată pentru după-amiaza zilei de 24 februarie. 

image

Cu toate că aeronava care a fost nimicită de forțele invadatoare nu mai poate fi restaurată, există un alt avion asemănător care este construit în proporție de 60%, însă lucrările la el au fost sistate după prăbușirea URSS. Însă nu este ușor să fie finalizat, fiindcă unele piese de schimb pentru Mriya sunt unice și va fi nevoie de comenzi exclusive de la principalele companii aeriene din lume. Așadar, acest lucru va mări costul final al pieselor de schimb. 

În prima zi a invaziei, forțele ruse au distrus nava amiral a aviației ucrainene la Gostomel, unde avionul An-225 Mriya se afla într-un hangar. Alături de aeronavă mai erau încă cinci avioane: An-74, An-26, An-124, An-132 și An-22. Primele două au fost complet distruse, restul au fost grav avariate. 

Primele două aeronave menționate au fost complet distruse, iar celelalte au fost grav avariate. 

Antonov a transmis imediat după nimicirea ei în luna februarie că aeronava An-225 Mriya va fi reconstruită.